Katnić naredio: Da li je Piletić uhapšen kao osveta za istinu o aferi „državni udar“?

0

Nepun mjesec i po nakon što policajci-kriminalci nisu uspjeli da “kupe” potvrđivanje presude u aferi “državni udar”, po nalogu tadašnjeg Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), uhapšen je Đorđije Piletić, suprug sutkinje Apelacionog suda Seke Piletić, članice vijeća koje je oborilo prvostepenu presudu za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, pišu „Vijesti“.

Naime, sutkinju Piletić i njenog supruga uhapšeni tajni agent Petar Lazović i odbjegli policajac Ljubo Milović pominju u prepiskama preko kriptovane Skaj aplikacije.

Iz te komunikacije proizlazi da su njih dvojica poručivali da ne može da fali novca samo da bi se potvrdila prvostepena presuda u slučaju „državni udar“, kojom su, između ostalog, na po pet godina zatvora osuđeni lideri tadašnjeg Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević.

Nakon što je vijeće u kom je bila i sutkinja Piletić oborilo prvostepenu presudu optuženima u aferi “državni udar”, Milović je Lazoviću napisao da mu je dan ranije rečeno da neće moći drugačije.

“Rekao muž da nijesu imuni na pare, ali da ne može to da uradi”, piše Milović 5. februara 2021. godine.

A, već 11. marta 2021. godine, advokat Đorđije Piletić uhapšen je po nalogu SDT-a, koje ga je teretilo da je dio kriminalne grupe koja je prala novac i falsifikovala isprave.

Na čelu tužilaštva koje je izdalo nalog za hapšenje Piletića tada je bio Milivoje Katnić.

Katnić i uhapšeni specijalni tužilac Saša Čađenović vodili su proces hapšenja „osumnjičenih“, istragu i podizanje optužnice za pokušaj izmišljenog terorizma 16. oktobra 2016. godine.

Knežević odmah znao: Brus Li otpočeo katunsku osvetu

Milan Knežević je dan nakon hapšenja Piletića taj gest SDT-a doveo u vezu sa ukidanjem presude.

Knežević je tada na Tviteru napisao je da je “muž sudije Seke Piletić, koja je donijela ukidajući presudu za državni udar” uhapšen po nalogu Milivoja Katnića.

“…I to za navodno djelo od prije 10 godina. Brus Li je otpočeo katunsku osvetu. Kolege što ste povukli potpise, hoćemo li još čekati VK?”, pitao je 12. marta 2021. godine Knežević.

I Leposavić prozreo Katnića: Direktno ugrožavanje nezavisnosti sudstva

I tadašnji ministar pravde Vladimir Leposavić ocijenio je da je u pitanju Katnićeva osveta zbog rušenja predmeta „državni udar“.

To je naveo kao primjer neprofesionalnosti i moguće zloupotrebe funkcije tadašnjeg glavnog specijalnog tužioca u dopisu Venecijanskoj komisiji (VK):

“Posljednji u nizu primjera moguće zloupotrebe dužnosti SDT-a je posebno slikovit, ali i alarmantan. Naime, nakon što je Apelacioni sud vratio slučaj ‘državni udar’ na ponovno suđenje, zbog grubog kršenja pravila procedure i dokazivanja, SDT je pokrenuo krivičnu istragu protiv supruga sudije Apelacionog suda koja je odlučivala u pomenutom slučaju, a za djelo koje je suprug sudije navodno učinio prije 10 godina. Ovo nije samo moguća zloupotreba službenog položaja SDT i prijetnja pravu svakog lica na pravično suđenje, već i direktno i grubo ugrožavanje nezavisnosti sudstva. Ja kao ministar pravde imam naročitu dužnost da ovo istaknem, a o istom ću obavijestiti i ostatak međunarodne javnosti”, napisao je tada Leposavić.

Optužbe protiv advokata

Kao organizatora kriminalne grupe kojoj navodno pripada suprug sutkinje Piletić SDT je označilo Miomira Đuraševića sa Svetog Stefana, dok su osumnjičeni članovi grupe Piletić, Dejan Kašćelan zvani Komarac iz Beča, Mirko Barac, Dragan Jovanović i Nedžad Ejupi.

Na teret im se stavlja da su 2016. godine formirali grupu, koja je u nekoliko krakova djelovala u međunarodnom lancu pranja novca i falsifikovanja isprava.

Nakon što je u martu 2021. godine otvorena istraga protiv Đuraševića, Piletića i advokata iz Bara Vladimira Miloševića zbog sumnjivih transakcija od gotovo milion eura – ugovora o zajmu, koje su osumnjičeni sklapali sa biznismenom iz Rusije sa namjerom da prljav novac ubace u legalne tokove, SDT je navodno došlo do novih sumnjivih podataka – da je crnogorski krak kriminalne grupe bio u međunarodnom lancu pranja novca preko evropskog SEPA sistema.

Jedan od načina pranja novca, kako sumnja SDT, tokom 2016. godine bio je ubacivanje u legalne tokove “obojenih novčanica”, koje potiču iz razbojničkih pljački u Iranu, Iraku, Siriji i Turskoj, a brojne fotografije sanduka sa tim novcem SDT je pronašlo u zaključanim telefonima osumnjičene grupe.

Mediji su ranije objavile da SDT sumnja da su članovi crnogorske grupe, za određeni procenat, učestvovali u međunarodnoj akciji skidanja farbe – hemijskih sredstava sa obojenih novčanica, a potom i u mreži traženja bonitetnih klijenata u poslovnim bankama širom Evrope, gdje će preko SEPA sistema ubacivati prljavi novac na njihove račune.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.