Institut iz Ljubljane: Vučić je garant stabilnosti na Balkanu

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je faktor mira i stabilnosti u nestabilnom okruženju regiona Zapadnog Balkana, gdje je situacija najnapetija od završetka ratova na tim prostorima, ocjena je Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.

U najnovijoj analizi IFIMES-a o aktuelnim dešavanjima u regionu, objavljenoj pod naslovom “Ko želi da destabilizuje Srbiju?”, analitičari IFIMES-a ukazuju da je Vučić svjestan činjenice, da je građanima Srbije potrebno obezbijediti izvjesnu budućnost i da je potrebno završiti dijalog Beograda i Prištine kako bi, kako navode, Srbija ubrzano krenula naprijed, a da je pri tome najvažniji zadatak ekonomska obnova, razvoj države i zaustavljanje trenda iseljavanja iz zemlje.

Analitičari ističu da predsjednik Vučić ima demokratski legitimitet i politički potencijal, da riješi najteža državna pitanja kao što je pitanje Kosova. Pozivajući se na, kako kažu, relevantna istraživanja u analizi se ističe da ona pokazuju da predsjednik Srbije i njegova Srpska napredna stranka (SNS) uživaju podršku među biračima, koja je uvijek iznad 50 odsto podrške.

– Nije nikakva tajna, da su na prostorima Balkana domaće političke snage često u funkciji i/ili instrumentalizovane za ostvarenje stranih interesa – stoji u analizi u kojoj se podsjeća da duže od pola godine traju protesti u Srbiji, koji su u početku bili protesti građana, da bi kasnije proteste zloupotrijebila odnosno “ukrala” opozicija i prisvojila kao svoje.

Građanski bunt ima dugu tradiciju u Srbiji, navodi se uz opasku da su u pojedinim segmentima građanski protesti bili opravdani, ali da se u osnovi radi o protestima, koji su dirigovani od dijela opozicije i pojedinih centara moći iz inostranstva.

Ukazuje se da opozicija nema jasan politički program, te da je ključni zahtjev tih protesta odlazak predsjednika Vučića.

Ističe se i da je važno obezbijediti mir i stabilnost u regionu, jer svaka destabilzacija Srbije mogla bi ugroziti cijeli region i pokrenuti spiralu nasilja.

Stoga je, ocenjuju, od međunarodnog značaja da dođe do finalnog dogovora između Beograda i Prištine, te da doprinos relaksaciji odnosa u regionu može predstavljati ukidanje taksi za uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.