Mladen Mikijelj

Bivši američki izaslanik organizovao oproštajni brifing: Po pitanju Srebrenice Crna Gora radi direktno sa Njemačkom i Ruandom

0

Bivši izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar  rekao je danas da vjeruje da će Crna Gora biti sljedeća članica EU.

On je na svom oproštajnom onlajn brifingu sa novinarima rekao da je nekoliko zemalja Zapadnog Balkana čvrsto na putu ka evroatlantskim integracijama i da je zadovoljan zbog toga.

„Posebno one članice NATO-a – Albanija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora, koje su u potpunosti angažovane u čitavom procesu pridruživanja Evropskoj uniji“, kazao je Eskobar.

Na pitanje da li je upoznat sa amandmanima Crne Gore na Nacrt rezoluciju o Srebrenici i kako komentariše podjele u Vladi oko ovog pitanja, odgovorio je da su vidjeli amandmane, ali da Crna Gora radi direktno sa podnosiocima rezolucije.

Kazao je da ne bi trebalo da bude nikakve podjele u Evropi o tome i da je genocid u Srebrenici činjenica i rezolucija jednostavno podsjeća ljude da je to istorijska činjenica.

„I u vrijeme kada vidite porast poricanja genocida u regionu i veličanje ratnih zločinaca, ko-sponzori vjeruju da je to bio važan trenutak da se pojača obilježavanje ovog istorijskog događaja i obezbijede neki resursi za edukaciju. Dakle, to zaista ne bi trebalo da bude izazov jer ne izdvaja nijednu državu, nijednu etničku pripadnost, niti bilo koga osim zločinaca. Što se tiče amandmana, Crna Gora je punopravna i poštovana članica Ujedinjenih nacija i znam da smo neformalno vidjeli amandmane koje su oni predložili, ali oni rade direktno sa saizrađivačima rezolucije i to je ispravan način. Crnoj Gori ne treba posrednik, ona je poštovana članica UN i njen glas se može čuti“, rekao je Eskobar.

Ponestalo mu je vremena da „normalizuje“ odnose Beograda i Prištine

Potvrdio je da napušta funkciju Specijalnog izaslanika za Balkan i da je došao do kraja svog trogodišnjeg mandata.

Objasnio je da je mandat zapravo dvogodišnji, ali je tražio da ostane dodatnu godinu na toj funkciji.

Sumirao je svoj neuspješni mandat sledećim riječima:

„Tada sam zaista vjerovao da ćemo do kraja ove godine imati više napretka u vezi sa Ohridskim sporazumom, da ćemo imati punu implementaciju i nekih zahtjeva Srbije i Zajednice srpskih opština, i da bismo mogli da približimo (tzv.) Kosovo evropskim integracijama kroz Partnerstvo za mir i kandidaturu za Evropsku uniju. Sada se još nadam da se to može postići kroz punu primjenu ovog sporazuma o normalizaciji, ali nažalost, ponestalo mi je vremena“, rekao je.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.