Fajon: EU je očekivala više od sastanka u Ohridu!

2

Ministarka za spoljne poslove Slovenije Tanja Fajon je izjavila je danas da je sporazum kakav su prihvatili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti u Ohridu osnovni temelj i da treba da se vidi kakva će biti primjena, ali da je u EU bilo ambicioznijih očekivanja od sastanka u Ohridu.

„Sada je sporazum koji su prihvatili Kurti i Vučić osnovni temelj, sada zavisi, naravno, kakva će biti primena, kada je u pitanju uspostavljanje Zajednice srpskih opština, kada je u pitanju neka normalizacija odnosa. Mogu reći da je u početku bilo ambicioznijih očekivanja sa svih strana, ali da sada postoji neka osnova, biće važna implementacija“, izjavila je Fajon uoči sastanka šefova diplomatije koji se održava u Briselu.

Fajon kaže da se EU zaista trudi da pomognemo obema stranama da idu korak po korak na putu ka zajedničkom cilju normalizacije između dvije strane, i da se stvari smire na sjeveru Kosova da bi bilo moguće sprovesti izbore, što će, kaže ona, zavisiti uglavnom od mudrosti, možda razboritosti i iskrene namjere i strana i lidera.

Što se tiče pomoći Slovenije u procesu, Fajon kaže da je slovenački „specijalni izaslanik sve vrijeme prati razgovore i sa drugim specijalnim izaslanicima u regionu“.

„Razgovaramo sa obje strane gdje možemo više, tako da će zaista biti do implementacije ovog sporazuma koji je sada na stolu i koji je osjetljiv za obje strane. Poenta je da li je dogovor potpisan ili ne. Stvar je u tome da su strane posvećene da to sprovedu, a mi ćemo ih ovdje podjsetiti na to. Obaveza postoji, to je u dogovoru i mislim da su obje strane svjesne o čemu se radi“, rekla je ona.
I

stiče da su u pitanju veliki pritisci, ali da je najbitnije da se stvari smire, da se incidenti ne ponove i da ne dođe do nepotrebne eskalacije.

„Posebno sada u situaciji kada nam je potrebna neka stabilnost i mir u regionu Zapadnog Balkana, takođe u svijetlu ruske agresije u Ukrajini“, istakla je Fajon.

 

2 Comments
  1. qyu komentariše

    EU je ocekivala jos jednu uspješnu podvalu Srbiji i nista drugo.

  2. ...? komentariše

    Crkla prije zore, rospijo.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.