EU dozvolila članicama da kupuju rusku i kinesku vakcinu

1

Zemlje Evropske unije imaju sva zakonska prava da kupe rusku ili kinesku vakcinu, ali u tom slučaju same će snositi svu odgovornost za posledice njihove upotrebe, izjavio je portparol Evropske komisije Erik Mamer u Briselu.

– Evropska komisija je odredila portfelj zajedničkih nabavki vakcine koji obavezuje zemlje koje učestvuju u toj strategiji da ne vode paralelne pregovore sa kompanijama koje isporučuju vakcine u okviru tog portfelja. Zemlje – članice EU sa pravne tačke gledišta imaju pravo da kupuju vakcine od proizvođača koji nisu dio evropsko paketa prednarudžbine vakcina – objasnio je Mamer.

 

Mamer je podsjetio da postoji „panevropski proces sertifikacije vakcine, zasnovan na procedurama Evropske agencije za ljekove, ali takođe postoji i procedura koja omogućava primjenu vakcine u hitnoj situaciji uz uslov da punu pravnu odgovornost za posledice primjene tih vakcina snose zemlje-članice EU koje su riješile da iskoriste tu proceduru.

– To omogućava nabavku vakcina koje nisu dobile dozvolu za komercijalizaciju na tržištu EU od Evropske komisije na osnovu preporuke Evropske agencije za ljekove – naglasio je Mamer.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je da će upotreba ruske vakcine protiv virusa korona “Sputnjik Ve” (Sputnik V) biti moguća u Austriji ukoliko vakcina dobije odobrenje od Evropske agencije za ljekove.

Prema njegovim riječima, u toku su pregovori sa proizvođačima vakcina iz Rusije i Kine, istakavši da se ne radi o geopolitičkim pitanjima.

– Presudna je činjenica da li će “Sputnjik Ve” dobiti odobrenje Evropske agencije za ljekove – rekao je austrijski kancelar.

Podsjetimo, Mađarska i Slovačka već su odobrile rusku vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) na pojedinačnoj osnovi, ne čekajući da Evropska agencija za ljekove izda odobrenje.

Ranije je saopšteno da je Evropska agencija za lekove (EMA) započela proceduru za ekspertizu vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) radi njene naknadne registracije.

Podsjetimo, Evropska komisija je od avgusta prošle godine sklopila ugovore sa zapadnim kompanijama o prednarudžbini 2,6 milijardi doza vakcina. Od tih šest proizvođača, do sada su tri licencirala svoje vakcine u EU – „Fajzer“, „Moderna“ i „AstraZeenka“. Sve tri kompanije su započele sa isporukama vakcina Evropskoj uniji, ali u manjim količinama nego što je predviđeno ugovorima zbog proizvodnih i logističkih problema.

(Sputnjik)

1 Comment
  1. Ivi komentariše

    A otkud vam ideja da će je oni prodati u EU. Rusija će to dati samo prijateljski naklonjenim zemljama. To nije zarada, vakcina je jeftina. Madjarskoj, Slovačkoj, teško dalje.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.