Mladen Mikijelj

Ekspoze mandatara Vučevića: Politička nezavisnost i vojna neutralnost prioritet nove vlade

0

Mandatar Miloš Vučević, koji je juče saopštio predlog 31 člana svog kabineta, izneo je program i predložio sastav vlade. Vučević se obratio svim prisutnima i stavio naglasak na stabilnu i funkcionalnu vladu koja će predviđati opasnosti, te dodao da „spoljna politika naše zemlje mora počivati na dva ugaona kamena – na političkoj nezavisnosti i vojnoj neutralnosti“, kao i to da vlada koju će voditi neće odstupati od ova dva principa.

Mandatar je istakao rezultate prethodnih vlada koje su vodili Aleksandar Vučić i Ana Brnabić.

„Da živimo u vrijeme geopolitičke stabilnosti, miroljubive saradnje i opšteg napretka u svijetu, ovo bi bila prilika da se konstatuje da su rezultati Vlade Srbije u prethodnih pet mandata, kada su srpske vlade predvodili sadašnji šef države i aktuelna predsednica Narodne skupštine, izvesna odskočna daska za skok u budućnost i da su nam nove pobjede zagarantovane“, rekao je Vučević, te dodao da su neoborivi podaci koji potvrđuju da je riječ o najuspješnijim vladama u novijoj istoriji Srbije.

Vlada kontinuiteta: Prioriteti mir i stabilnost

Mandatar je poručio da će vlada koju će on predvoditi u najvećoj mogućoj meri biti vlada kontinuiteta, jer zbog „usložnjavanja geopolitičkih okolnosti budući uspjesi naše zemlje neće zavisti samo od nas samih i naše sposobnosti da strateški planiramo budućnost“.

„Vlada koju ću predvoditi biće u najvećem mogućem smislu vlada kontinuiteta. Naša država je ušla u fazu progresivnog razvoja, bez premca. Ne možemo da kažemo da nas se ne dotiču dešavanja u svijetu. Govoriti o spoljnoj politici danas svakako nije lako. Upravo zbog bura i oluja, spoljna politika mora biti utemeljena na političkoj nezavisnosti i vojnoj neutralnosti. Mir za nas nema cijenu. Kada je u pitanju naš region, doprinos Srbije miru i stabilnosti„, naglasio je Vučević.

U ekspozeu koji podnosi na posebnoj sjednici Skupštine Srbije istakao je da je naša država nakon fiskalne konsolidacije 2014. ušla u fazu razvoja bez premca u svojoj novijoj istoriji.

Visoko na listi prioriteta vlade biće podizanje i očuvanje životnog standarda građana kroz ekonomsko jačanje i napredovanje.

„Na kraju 2023. BDP je dostigao 69,5 milijardi evra, do 2027. godine očekujemo da BDP naraste do 94,2 milijardi evra“, poručio je mandatar.

Vlada će nastaviti da vodi spoljnu politiku koja će biti zasnovana na političkoj i vojnoj neutralnosti, a punopravno članstvo u EU ostaje strateški cilj“, rekao je on, dodajući:

„Za nas Kina predstavlja velikog prijatelja, a princip jedne Kine za nas ostaje, Srbija se neće odreći prijateljstva sa Rusijom, a ako ne možemo da im pomognemo, sigurno im ničim nećemo odmoći.“

Vučević je govorio i o odnosima sa SAD – u temama u kojima se slažemo nastavićemo zajednički predani rad, dok ćemo se u onim gdje se mišljenja razlikuju truditi da američki partneri čuju naše argumente.

Međutim, kako je rekao, ne možemo ignorisati činjenicu da se iz godine u godinu proces pristupanja EU sve više opterećuje novim političkim kriterijumima koji ranije nisu postavljeni.

„Šta će nam bolji dokaz ovoga o čemu govorimo od toga da Evropska komisija, ceneći naš napredak u reformskim procesima, već tri godine zaredom preporučuje otvaranje novog klastera pregovaračkih poglavlja sa našom zemljom, ali da se takva odluka blokira na sednicama Evropskog saveta. Jer Srbija ne ispunjava očekivanja pojedinih velikih i moćnih država članica“, rekao je Vučević.

Dodao je da i EU treba da otvori vrata za nove članice kad prevaziđe tzv. zamor od proširenja i sprovede unutrašnje reforme u procesu odlučivanja.

„To je nešto što se ne reflektuje samo na Srbiju, pošto vidim da su ta vrata još zatvorena i za dobre đake u našem regionu koji ispunjavaju kriterijume i nenapisana očekivanja, pa ipak ne napreduju na putu ka članstvu brže od Srbije. I vjerujte mi kad kažem, niko od njih i neće stupiti u članstvo EU prije nas“, poručio je Vučević.

„Od prijatelja pravimo saveznike“

Kako je rekao, kada se pređe sa pravila koja su važila za sve, na nekakva očekivanja koja nisu definisana niti Kopenhagenskim kriterijumima, niti uslovnim pregovaračkim okvirom, jasno je da se time ulazi na teren suštinske politike.

„U pitanju je želja nekih da se Srbija ponizi priznavanjem nezavisnosti tzv. Kosova, kao i da se pridružimo režimu sankcija prema Ruskoj Federaciji, što bi na kraju vodilo ka istom rezultatu. Odgovor Srbije na sve to mora se bazirati na dugom istorijskom iskustvu našeg naroda, koji nas uči tome da nas veliki i moćni ponekad mogu poraziti, ali nas ne mogu poniziti. Poniziti možemo jedino sami sebe, a to nikako nećemo učiniti“, poručio je Vučević.

Uz to je rekao da se Srbija ne može i neće odreći prijateljstva sa Rusijom, čiji narod Srbija smatra bratskim i dodao da je isti slučaj i sa Ukrajinom i ukrajinskim narodom.

„Prijateljstvo se prikazuje i dokazuje u teškim vremenima. Iako danas možda nismo u mogućnosti da u praktičnom smislu pomognemo našim ruskim prijateljima, sasvim sigurno im nećemo ničim odmoći“, naglasio je Vučević.

Dodao je da je Savjet za nacionalnu bezbijednost Srbije dan nakon što je počeo rat u Ukrajini usvojio zaključak u 15 tačaka koji je potom potvrdila Vlada Srbije.

„Tim zaključkom je definisana principijelna pozicija Srbije. Mi smo jasno osudili napad Rusije na Ukrajinu, ali isto tako smo izrazili svoje neslaganje sa politikom sankcija protiv Ruske Federacije, kojima ne želimo i nećemo se pridružiti“, rekao je Vučević.

Mandatar je posebno istakao značaj strateškog partnerstva Srbije sa Narodnom Republikom Kinom, koje će tokom ove godine biti krunisano ratifikacijom i stupanjem na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini, čime će našim privrednicima biti otvorena vrata velikog kineskog tržišta.

„Uprkos suprotnim stavovima mnogih na Zapadu, za nas Kina predstavlja prijateljsku državu i pouzdanog saveznika odbrane našeg teritorijalnog integriteta, a naša pozicija prema politici jedne Kine neće se menjati. Veoma se radujem skoroj posjeti predsjednika Sija Beogradu i siguran sam da će ona značiti novo poglavlje u razvoju čeličnog prijateljstva Srbije i Kine“, naglasio je je Vučević.

Mandatar je istakao da će buduća vlada nastaviti ulaganja u Vojsku Srbije i namensku industriju a razviće i nove strategije.

„Posebna pažnja biće pružena konceptu totalne odbrane u šta spada i služenje vojske pod oružjem“, istakao je mandatar.

Vučević je istakao da su „dva ugaona kamena kojima je naše djelovanje prema spoljnom svijetu omeđio današnji predsjednik Republike, stupajući na mesto predsjednika vlade, prije deset godina – politička nezavisnost i vojna neutralnost“.

„Biće predložen kraći oblik obaveznog služenja vojnog roka od najviše četiri mjeseca, za to vreme mogli bismo da dobijemo obučenog vojnika i bezbedniju i sigurniju državu“, najavio je mandatar za sastav nove Vlade Srbije.

Vučević je dodao da će taj dokument predstavljati vodič za razvoj optimalnih, delotvornih i održivih vojnih sposobnosti za izvođenje sveobuhvatnih dejstava do polovine naredne decenije.

Posebna pažnja u narednom periodu biće posvećena primeni koncepta totalne odbrane koji je usvojen prošle godine u cilju stvaranja neophodnih uslova za integralno angažovanje svih subjekata sistema odbrane i oslanjanja na sopstvene snage i potencijale povećanja broja građana obučenih za odbranu zemlje – pri čemu služenje vojnog roka sa oružjem predstavlja najznačajniji i najpotpuniji oblik pripreme građana za odbranu„, rekao je Vučević.

Dodao je da su neophodne i potvrđene kolektivne vrijednosti kako bi se vodila efikasna politika, a to su jake institucije, vredan rad, najširi mogući društveni konsenzus o ključnim pitanjima zajedničkog interesa, kao i stabilna i funkcionalna vlada.

Mir za nas nema cenu i uvek ćemo davati podršku u njegovom dostizanju tamo gde ga danas, nažalost, nema, odnosno u njegovom očuvanju tamo gde je ugrožen. Kada su u pitanju neki od nas udaljeni delovi sveta, to podrazumeva našu spremnost da uvek pružimo svoje dobre usluge zavađenim stranama ukoliko same smatraju da takvu ulogu Srbija može da da ili da bude korisna, kao što je bio slučaj više puta u skorijoj prošlosti“, rekao je Vučević.

Izazovi pred novom Vladom Srbije

Mandatar Miloš Vučević izjavio je da će se ova vlada, od prvih dana svog mandata, suočiti sa ozbiljnim i dalekosežnim spoljnopolitičkim izazovima, dodajući da će u tom smislu najveći izazov u predstojećem periodu biti, bez sumnje, odbrana suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti zemlje, odnosno borba za Kosovo i Metohiju.

Najveći izazov u narednom periodu biće odbrana našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta, odnosno Kosova i Metohije„, rekao je Vučević.

On je stavio akcenat na glasanje o prijemu tzv. Kosova, lažne države, u članstvo Saveta Evrope i pored činjenice da 12 članica ne priznaje jednostrano proglašenje nezavisnosti.

„Ovih dana postoji sasvim očigledna namjera da se još jednom pogazi međunarodno pravo i suverenitet Srbije i da se Priština uvede u članstvo Saveta Evrope. Takvim postupanjem prema našoj zemlji se još jednom potvrdilo da nema nikakvog jedinstvenog slučaja kada je u pitanju jednostrano proglašena lažna država na prostoru naše južne pokrajine“, rekao je Vučević u parlamentu.

Termin „jedinstveni slučaj“ još od 2007. do danas naširoko koriste oni koji pokušavaju da nam zemlju cijepaju i otimaju, rekao je Vučević.

„Postavlja se pitanje – zašto? Vjerujem da korišćenje reči ′jedinstven slučaj′ za Kosovo i Metohiju zapravo treba da sakrije ono što je u njihovim normama međunarodnog prava uspostavljen čvrst princip – za Srbiju i Srbe ne važi nijedna norma ili nijedan princip tog njihovog međunarodnog prava. Jer samo tako i dalje mogu da se prave nevešti i da tvrde da su principijelni, iako Srbima na jednoj teritoriji osporavaju i oduzimaju ista ona prava koja priznaju i štite za sve druge narode na toj istoj ili neposredno susednoj teritoriji“, rekao je Vučević.

Osim novog brutalnog kršenja međunarodnog prava, secesionisti bi prijemom u Savet Evrope bili defakto nagrađeni za progon, sistematsko obespravljivanje i tlačenje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, rekao je Vučević i dodao da su nedavno u tom pravcu načinjeni značajni koraci izjašnjavanjem unutar Parlamentarne skupštine SE.

„Nastavak rada na tom sramotnom procesu biće ne samo čin ponižavanja Srbije već i napad protiv svih vrijednosti temelja te međunarodne organizacije čiji je Srbija posvećen član“, rekao je Vučević.

Vučević je kazao da će Vlada Srbije biti prinuđena da adekvatno reaguje ako članstvo Prištine u Savetu Evrope postane izvesno.

„Sasvim je jasno da je u ovoj situaciji Srbija žrtva političkog odgovora dela Kolektivnog zapada na situaciju u Ukrajini, ali time se i Srbiji kao kandidatu za punopravno članstvo u EU šalju jasne poruke o perspektivama njene evrointegracije, što će Vlada Srbije takođe morati da tretira kao jednu novu činjenicu“, rekao je Vučević.

On je istakao da će vlada u skladu sa nedavnim dogovorom predsjednika Republike i vlade u tehničkom mandatu učiniti sve da se spreči prijem samoproglašenog Kosova u članstvo Saveta Evrope, iako šanse nisu velike.

Navodne sankcije koje povremeno Zapad uvodi Prištini samo su kozmetičke mere koje za cilj imaju fingiranje uobičajene političke ili diplomatske prakse, što potvrđuje činjenica da je navodno ukorena i sankcionisana Priština u proteklih godinu dana učestvovala na svim međunarodnim forumima koje su organizovali ti što su ih kaznili“, rekao je Vučević.

Podsjetio je i da je Priština dobila viznu liberalizaciju, a nedavno je „kažnjena“ i otvaranjem vrata za pristup u Savet Evrope.

„Imajući sve navedeno u vidu, Beograd će ostati posvećen dijalogu sa Prištinom ukoliko se pokaže da iz tog procesa može da proistekne išta produktivno što bi doprinelo miru i stabilnosti u regionu“, poručio je Vučević.

Mandatar je podsjetio da je Priština gotovo od prvog dana po dolasku Kurtija na vlast 2021. godine neprestano preduzimala eskalatorne poteze, dodajući da je tim postupcima kontinuirano vršila dobro isplanirano, sistematsko i široko rasprostranjeno nasilje protiv Srba i manje-više otvarala stazu da za njih stvori nepodnošljive uslove za život.

„Činjenica je da su od 2021. registrovana čak 494 etnički motivisana napada na Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu, dok je za cijelih 9 godina prije Kurtijevog dolaska na vlast zabelježeno ukupno 669 takvih napada. Ove činjenice o položaju srpskog naroda čude samo podržavaoce Prištine, iako je njima samima Kurti od početka govorio da ga dijalog ne zanima, da su Srbi kriminalci i da ne može da garantuje da neće pasti krv Srba na mirnim protestima koje su držali da bi zaštitili svoja osnovna prava“, rekao je Vučević.

Kada je u pitanju region, po njegovim rečima, doprinos Srbije u očuvanju mira i stabilnosti biće aktivan i kontinuiran.

„Kada govorimo o našem zalaganju za očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, to nije nešto što pristiže samo iz vrednosti i principa kojima se vodimo, već predstavlja i izraz naših veoma praktičnih interesa. Naime, svakome bi moralo biti jasno da sve ono što smo postigli u prethodnih deset godina, od razvoja infrastrukture pa do rasta plata i penzija, ne bi bilo moguće da nismo imali mirno i stabilno okruženje u prethodnoj deceniji“, rekao je Vučević.

S Makedoncima, kako je naveo, nemamo nijedno neriješeno pitanje, a sa Albanijom smo unapredili veze kroz Otvoreni Balkan. Što se tiče BiH, Dejton i teritorijalni integritet se ne dovode u pitanje, a niko ne može da nam zabrani da volimo Srpsku. Kada je u pitanju Hrvatska, Vučević je ukazao da ako druga strana to želi, uvijek možemo da razgovaramo.

O međunarodnoj izložbi Ekspo 2027 i razvoju turizma

Vučević je govorio o značaju izložbe Ekspo 2027 za koju je rekao da je „jedinstvena i bogomdana šansa koju treba pametno da iskoristimo“.

Radovi teku po planu, dodao je mandatar i predstavio ukratko plan koji će se sve objekti graditi za potrebe ove izložbe, a radi se o objektu budućeg sajma, paviljona, stambenih zajednica, sportskim objektima, među kojima je i nacionalni stadion, te infrastrukturni projekti, putevi, metro…

Posjetioce izložbe Ekspo sačekaće potpuno izmijenjena Srbija, sa mnogo novih objekta, uređenom infrastrukturom.

Vučević je potom iznio i planove za razvoj turizma u Srbiji, između ostalog Ovčarsko-kablarske klisure i juga Srbije.

„Ostvarili smo rekordne brojeve posjetilaca i prva smo destinacija u svijetu po stopi rasta broja turista u odnosu na 2019. po podacima UN“, istakao je Vučević.

Kvantni skok u kulturi

Miloš Vučević najavio je u ekspozeu i „kvantni skok u oblasti kulture“, odnosno da će do početka Ekspa 2027 biti više velikih projekata.

Istakao je da će na Novom Beogradu biti jedinstveni kvart kulture gde će biti smješten, između ostalog, i Prirodnjački muzej koji će tu dobiti svoju zgradu.

Takođe, i Muzej Nikole Tesle i Istorijski muzej preseliće se u nove, veće zgrade, a Vučević je najavio i otvaranje više muzeja širom Srbije.

Kako je rekao, arheološko nalazište Caričin grad biće predloženo za upis na listu svetske kulturne baštine Uneska, a zatražiće da na ovu svetsku mapu bude upisan i Letopis Matice srpske.

On je naveo i da će buduća vlada raditi i na zaštiti arheoloških nalazišta širom Srbije.

„U okviru zaštite našeg kulturnog nasleđa i u naredne četiri godine nastavićemo sa posebnom pažnjom i zaštitu spomenika kulture na Kosovu i Metohiji. Obezbijedićemo kroz budžet kontinuiranu podršku za redovno funkcionisanje manastira Hilandar, kao i za neophodne radove na našim najznačajnijim svetinjama kao što su Žiča, Manasija, Sopoćani, Banjska„, rekao je Vučević.

Mandatar je najavio i nove zakone o kinematografiji i pozorištu, a planira se i uspostavljanje Nacionalnog centra za film.

Vučević je rekao da će vlada koju će predvoditi sa pažnjom čuvati vjersku toleranciju i da će u njemu svaki velikodostojnik tradicionalnih hrišćanskih, islamskih i jevrejskih verskih zajednica imati adekvatnog sagovornika.

„Crkva i država su razdvojene. Srbija je sekularna država i u njoj sve tradicionalne vjerske zajednice uživaju jednaka prava. Razumem potrebu vjerskih zajednica da javno iznose stavove o pitanjima koje se tiču njihove pastve i uvijek ću ih sa pažnjom slušati“, rekao je Vučević tokom izlaganja ekspozea u Narodnoj skupštini.

Dodao je da je Srpska pravoslavna crkva važna institucija srpskog naroda, koja je u velikoj meri gradila identitet srpskog naroda.

Ona je opismenila naš narod i opstajala u onim krajevima naše zemlje gdje državne vlasti više nije bilo i čuvala narod i stradala zajedno sa njim„, rekao je Vučević.

Procedura izbora vlade

Na početku Prve posebne sednice Narodne skupštine Republike Srbije u Četrnaestom sazivu, koju je sazvala predsjednica parlamenta Ana Brnabić, i na čijem dnevnom redu je izbor vlade i polaganje zakletve predsjednika i članova nove Vlade Srbije, Brnabićeva je konstatovala da postoje uslovi za rad Narodne skupštine.

„Prisutno je 195 narodnih poslanika“, rekla je Brnabićeva.

Današnjoj sjednici pozvani su da prisustvuju kandidati za sastav nove vlade, predstavnici svih značajnih državnih institucija, kao i šefovi diplomatsko-konzularnih misija i međunarodnih organizacija.

Kada su u pitanju zanimanja budućih članova Vlade Srbije, dominantni su pravnici i ekonomisti, takođe ima i politikologa, kao i doktora medicine i istoričara…

Kako je predviđeno Ustavom Srbije, Narodna skupština glasa u celini o programu vlade i izboru njenih predsednika i članova.

Nakon glasanja novoizabrani ministri položiće zakletvu koja glasi: „Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije.“

Na kraju ekspozea mandatar je još jednom predstavio sastav nove vlade i poručio da će od svakog člana vlade očekivati bespogovornu borbu za vitalne srpske interese i jedinu otadžbinu koju imamo – Srbiju.

„Neka živi jedina naša otadžbina Srbija, slava Bogu“, rekao je Vučević u završnoj reči ekspozea.

(rt balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.