Potpisan sporazum o osnivanju ženskog kluba: Snažna poruka jedinstva i ženske solidarnost

1

Na inicijativu prve potpredsjednice Skupštine u istoriji crnogorskog višestranačja, dr Branke Bošnjak, u Skupštini Crne Gore danas je formiran Ženski klub, koji čine poslanice svih političkih partija zastupljenih u parlamentu.

Sporazum o formiranju Ženskog kluba potpisalo je svih 20 poslanica 27. saziva Skupštine Crne Gore. Ciljevi i principi Kluba su afirmacija rodne ravnopravnosti na svim nivoima odlučivanja; podsticaj ženama za veće učešće u političkom i javnom životu; unaprjeđenje položaja žena u svim sferama društva i podsticaj i unaprjeđenje solidarnosti i humanosti, promovisanje volonterizma i međusobnog pomaganja.

Klub će pomenute ciljeve realizovati kroz unaprjeđenje zakonskog okvira koji se odnosi na afirmaciju rodne ravnopravnosti na mjestima odlučivanja i u svim sferama društva, borbu protiv rodno zasnovanog nasilja, socio – ekonomsko osnaživanje žena, ravnopravni položaj žena na tržištu rada; bolju zdravstvenu zaštitu žena, posebno onih u ruralnim područjima, kao i druge zadatke za koje se ocijeni da su neophodni, odnosno korisni za ostvarivanje ciljeva Kluba.

Klubom će rukovoditi Kolegijum koga će činiti predstavnice svih klubova poslanika, a kopredsjedavati potpredsjednica Skupštine i predstavnica najbrojnijeg poslaničkog kluba iz opozicije. Odluke će se donositi konsenzusom. Klub će biti otvoren za saradnju sa civilnim sektorom, partnerima iz međunarodne zajednice i svima onima sa kojima dijeli iste ciljeve.

U uvodnom dijelu, prisutnima se obratila potpredsjednica Skupštine Crne Gore dr Branka Bošnjak, poslanica Aleksandra Vuković, kao i izvršna direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević, koja je predstavila ključne nalaze Rodne analize izbora 2020, koju je ova NVO uradila uz podršku EU.

Svečanosti je prisustvovao i predsjednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić, kao i predstavnice diplomatskog kora u Crnoj Gori, među kojima i ambasadorka Ujedinjenog kraljevstva u Crnoj Gori Karen Medoks.

Potpredsjenica Skupštine, dr Branka Bošnjak, je u svom uvodnom obraćanju izjavila da je kao prva potpredsjenica Skupštine Crne Gore, odlučila da svojim aktivizmom doprinese većoj vidljivosti žena na političkoj sceni. Istakla je da će formiranje Ženskog kluba, kao zajednički, nadstranački politički aktivizam, biti snažna poruka jedinstva i ženske solidarnosti i da će imati značajne i vidljive rezultate na polju rodne ravnpravnosti: „ Ponosna sam što je ova generacija poslanica, svojom političkom zrelošću i rodnom osviješćenošću uspjela i pokazala da možemo da iskoračimo iz stranačkih ograda i ujedinimo se, u realizaciji zajedničkih, ženskih, ciljeva. Uvijek sam vjerovala, da postoji mnogo više onoga što nas spaja, nego onog što nas razdvaja i znala sam da poslanice ovog saziva imaju integritet i političku snagu da to iznesu i da kanališu svoje znanje, iskustvo i energiju na ono od čega će korist imati žene a time i crnogorsko društvo.“

Poslanica Aleksandra Vuković je u svom obraćanju istakla važnost zajedništva u borbi za dostojanstvo žena u Crnoj Gori; „Važno je što smo danas ođe, bez obzira na velike političke i ideološke razlike, da krenemo u novi vid borbe za prava građanki koje su nas birale. One su u našem fokusu, bitni su nam njihovi problemi i izazovi i to je ono što mora da nas spoji i nadraste sve naše razlike. Osnivanjem Kluba žena mi rušimo u Crnoj Gori svojstvene zidove i ukidamo predrasude, ovo je kamen temeljac za most koji će biti primjer i drugim političarima. Mi živimo u maloj zajednici da bi razlike i razdori medju nama bili veliki.“

Svečani događaj potpisivanja Sporazuma je realizovan u saradnji sa Centrom za ženska prava, a uz finansijsku podršku Ambasade Velike Britanije u Podgorici.

1 Comment
  1. Ivi komentariše

    Stigla britanka, smrdi na nešto….

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.