Erdogan: Ako hoćete da zaustavite krizu, razgovarajte sa Putinom

0

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da bi svjetski lideri trebalo da „razgovaraju” sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi „otvorili vrata svijeta”.

Nažalost, Ujedinjene nacije nisu bile u stanju da okončaju rat i zaustave krvoproliće i da pronađu rešenje za energetsku i prehrambenu krizu koja je posledica rata. Napori generalnog sekretara Ujedinjenih nacija da se uspostavi koridor za žito su vratili izvjesno povjerenje u organizaciju, ali nema sumnje da se mora uložiti više napora da se okonča rat”, rekao je Erdogan, a prenosi TV kanal A Haber.

Prema njegovim rečima, „ovo je proces koji zahtijeva zajedničke napore svih svjetskih lidera, a ne samo njega”.

Svi oni (lideri) treba da promovišu ovaj kanal. Drugim riječima, svi koji imaju manje-više odnose sa gospodinom Putinom treba da razgovaraju sa njim o ovim pitanjima kako bi otvorili ova vrata. Isto i sa Zelenskim. Inače, manifestacije potpuno drugačijeg negativnog pristupa ovim liderima neće donijeti očekivani rezultat. Naprotiv, mislim da će se broj mrtvih i razaranja ovdje još više povećati”, rekao je turski lider.

Erdogan će narednih dana razgovarati telefonom sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom, rekao je za RIA Novosti diplomatski izvor u Ankari.

Sam turski lider je, odgovarajući na pitanja novinara u Njujorku, najavio planove za razgovore sa Putinom i Zelenskim po povratku iz Sjedinjenih Država.

U narednim danima”, odgovorio je sagovornik agencije na pitanje o vremenu planiranih pregovora.

Na pitanje o kojim temama će razgovarati lideri Turske i Ruske Federacije, izvor je napomenuo da će se razgovarati o širokom spektru pitanja.

Dnevni red je širok”, rekao je on.

(novosti.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.