Dačić: Članstvo tzv. Kosova u UN-u je crvena linija za Srbiju

0

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je nakon sastanaka u Briselu da EU da su „crvene linije” predsJednika Srbije Aleksandra Vučića  članstvo tzv. Kosova u Ujedinjenim Nacijama.

Ovdje su mi prenijeli da je Vučić jasno rekao šta su njegove crvene linije, a to je članstvo tzv. Kosova u UN”, dodao je ministar spoljnih poslova.

Dačić je rekao da nije razgovarao sa evropskim zvaničnicima o francusko-njemačkom planu koji je zvanični okvir EU kada je pitanje nastavak dijaloga Beograda i Prištine, što je juče potvrdio predsjednik Aleksandar Vučić.

Sledeći koraci su da vidimo da li je moguće da ZSO bude formirana. To više nije do Srbije, to je pitanje za Prištinu. Pozitivan odnos Beograda je ocijenjen i ovdje na svim zvaničnim sastancima EU”, dodao je Dačić.

On je ukazao da je „apsolutno neprihvatljivo” da „bilo ko govori da ne može da formira ZSO” skoro deset godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma.

I dalje se veoma negativno ocjenjuje to što se čuje iz Prištine. Naša uloga će biti i dalje konstruktivna. Nama su potrebni mir i stabilnost i da na takav način zaštitimo naše nacionalne i državne interese”, dodao je on.

Dačić je rekao da je njegova posjeta imala za cilj da potvrdi evropski put Srbije i stremljenje zemlje da mirnim putem rješava sva otvorena pitanja i da mirno štiti državne interese.

DAČIĆ SA BORELJOM O RUSIJI I UKRAJINI

Iako je šef srpske diplomatije rekao da je imao „dobre” razgovore sa evropskim zvaničnicima, on je dodao da EU „nije zadovoljna” stepenom usklađivanja spoljne politike Srbije sa politikom EU.

Razgovor sa Boreljom se ticao i usaglašavanja spoljne politike, naravno da EU nije zadovoljna procentom. Ponovio sam da nije reč o našem vrijednosnom opredjeljenju o onome što se dešava između Rusije i Ukrajine, nego je riječ o refleksijama koje pitanje našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta ima kad je riječ o našoj poziciji u drugim međunarodnim institucijama i institucijama, odnosno našim odnosima sa zemljama koje podržavaju naš stav kad je u pitanju KiM. Jedna od tih zemalja je Rusija”, obrazložio je on.

Naše zajedničko opredjeljenje je da učinimo sve što možemo, vodeći računa o našim nacionalnim i državnim interesima, da nastavimo sa evropskim putem i usaglašavanjem sa politikom EU”, zaključio je Dačić.

Podsjetimo, Dačić se sastao danas sa više zvaničnika EU među kojima su šef diplomatije EU Žozep Borelj, evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson i predsjednik Komiteta za spoljnu politiku Evropskog parlamenta Dejvid Makalister. Razgovarao je i sa evroparlamentarcima Demetrisom Papadakisom, Matjažom Nemecem, Alesandrom Moreti i Violom fon Kramon, kao i sa kopredsjedavajućom delegaciji EP u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje Alesandrom Moreti.

Ova posjeta dolazi odmah nakon obraćanja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je iznio šta je evropsko-američka delegacija tražila od Srbije po pitanju Kosova i Metohije.

(rt.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.