Svinjsko srce kucaće u ljudima: Ljekari sve bliži velikom poduhvatu

0

Njemački ljekari razvijaju modifikovano svinjsko srce koje planiraju da presade čovjeku u naredne dve godine, prenose medicinski portali.

„U završnoj smo fazi“, navodi kardiohirurg Bruno Rajnhart, član istraživačke grupe u Univerzitetskoj bolnici Groshadern u Minhenu.

Za presađivanje će poslužiti manje svinje sa Novog Zelanda, koje su genetski modifikovane.

Kako navodi Rajhard, životinje moraju biti teške između 70 i 90 kilograma, jer bi u suprotnom njihovo srce za ljude bilo preveliko.

Poslije procesa modifikacije, srca će prvo biti isprobana na babunima. Majmuni bi sa svinjskim srcem trebalo da prežive godinu prije nego što se krene sa testovima na čovjeku.

Presađivanje organa sa jedne vrste na drugu, proces zvan ksenotransplantacija, napredovalo je velikim koracima prošle godine kada su hirurzi u Merilendu prvi put čovjeku presadili srce svinje.

To što je pacijent preživio samo dva mjeseca, uzimajući u obzir sve njegove komorbiditete, dobar je rezultat, smatraju ljekari.

Nakon decenija ksenotransplantacionih istraživanja, stručnjaci su uvjereni da bi srca svinja mogla biti održiva opcija za bolesnike kojima treba novo srce.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.