Kovačević na Samitu „B40“ u Atini: Nikšić otvoren za saradnju sa svim gradovima!

0

Trećeg dana Samita gradonačelnika mreže balkanskih gradova, koji se održava u Atini, predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević kazao je da je Nikšić kao savremeni grad otvoren za saradnju sa svim gradovima povodom pronalaženja zajedničkih vrijednosti kao i polja na kojima možemo sarađivati.

„Crna Gora je u Evropi prepoznata kao država velikih prirodnih kontrasta i čarobnih prirodnih ljepota, a Nikšić je najveća opština u Crnoj Gori, sa velikim prostranstvom, planinama, rijekama i jezerima, što predstavlja veliki potencijal za razvoj turizma, ali i pogodnost za izgradnju fabrika i drugih poslovnih objekata. Takođe, Nikšić predvodi zelenu tranziciju u Crnoj Gori, stoga nam se dopada ideja za formiranje Banke za zeleni razvoj, koju je istakao gradonačelnik Imamoglu“, istakao je Kovačević.

Kovačević je kazao da su balkanski narodi uvijek bili prepoznati kao dobri domaćini, ali i oni izvan Balkana, i ako možemo biti dobri domaćini jedni drugima, onda možemo i da sarađujemo u korist naših građana. Kovačević je govorio i o istoriji naših naroda.
„Antička Atina kao balkanski grad jeste grad istorije i mjesto rođenja evropske kulture i civilizacije. Civilizacijske vrijednosti antičke Grčke kao i srednjovjekovne Vizantije sa ponosom baštinimo i u Crnoj Gori i u našem gradu Nikšiću. To govori o bliskosti naših naroda i istorije. Stoga smo zahvalni Grcima, a i samoj Atini na ovim tekovinama. Uprkos zajedničkom nasljeđu, sadašnje vrijeme stavlja pred nama nove izazove. Gradovi Balkana moraju pokazati da su nakon svoje hiljadugodišnje istorije dorasli ekonomskim, klimatskim, digitalnim i demokratskim promjenama koje prate savremeni svijet. Jaka institucionalna saradnja mora biti preduslov za razvijanje zajedničkih projekata i aktivnosti. To je uslov kako bismo nakon samih sastanaka imali i dobru praksu, a na samom kraju i rezultate“, poručio je Kovačević.

Kovačević kao predsjednik Nikšića, drugog po veličini grada u Crnoj Gori, zahvalio se na pozivu za učešće na ovogodišnjem Samitu „B40“, zahvalio se gradonačelniku Imamogluu na uspješnom predsjedavanju mrežom, kao i ovogodišnjem domaćinu i novom predsjedavajućem mreže gradonačelniku Atine Kostasu Bakojanisu na vrlo ljubaznom dočeku i profesionalnoj organizaciji Samita.

Podsjetimo, Samitu prisustvuju gradonačelnici iz svih zemalja regiona, što će doprinijeti širenju i razvijanju odnosa i jačanju zajedničkog djelovanja. Fokus Samita je na razvijanju saradnje povodom klimatskih promjena i pametnih gradova, na digitalnoj transformaciji, kao i daljem unapređenju zajedničke ekonomske saradnje, urbane demokratije i na migracijama.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.