Bocan-Harčenko: Zapad pokušava da oslabi Srbiju na isti način kao i Rusiju

0

Ukrajina i njen narod nisu ništa drugo do prigodan alat Zapada za nanošenje strateškog poraza Rusiji, navodi ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko u autorskom tekstu za list „Politika“ povodom „decenije ukrajinske tragedije“.

On ocjenjuje da zapadnjaci na isti način pokušavaju da oslabe Srbiju, povlađujući nasilju prištinskih ekstremista nad Srbima u sjevernim opštinama pokrajine i u enklavama južno od Ibra.

Ambasador podsjeća da su prije tačno deset godina, 21. novembra 2013, na Trgu nezavisnosti u centru Kijeva počeli protesti koje je pokrenula ukrajinska opozicija: povod za njih bila je molba ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča da se odloži potpisivanje sporazuma o pridruživanju EU, kako bi se detaljno analizirale socioekonomske posljedice njegovog sprovođenja.

Poslije tromjesečnih nemira, na Majdanu je, kao rezultat zločinačkih akcija neonacističkih militanata, prolivena krv, navodi Bocan-Harčenko i ističe da su svih tih mjeseci u Ukrajini gotovo stalno boravili predstavnici SAD i zemalja EU, podstičući antivladine akcije.

„Deset godina kasnije, očigledno je da u zapadnim prestonicama uopšte nisu marili za prosperitet i stabilnost ukrajinske države“, navodi ambasador.

Sporazum Vlade Ukrajine i opozicije objavljen je 2014, a pogažen bukvalno sutradan i ekstremisti su preuzeli vlast. Dodaje da su prvi koraci „pobjednika“ bili prisilna derusifikacija društva – i pravi lov na neistomišljenike.

„Indikativno je da su brojne ključne funkcije u Kijevu zauzeli članovi ultranacionalističke partije ‘Sloboda’, čiji su lideri, oponašajući svoje idole, nacističke pomagače Banderu i Šuheviča, otvoreno govorili da je potrebno ‘osloboditi Ukrajinu od Rusa i Jevreja'“, navodi Bocan-Harčenko.

Istog proljeća, Kijev je protiv stanovništva Donbasa, koje nije podržavalo oružani puč, pokrenuo brutalni rat praćen ekonomskom, energetskom i transportnom blokadom.

Zapadni reditelji ukrajinske tragedije

Temelj za miran izlazak iz najoštrije političke krize u Ukrajini mogli su da budu Minski sporazumi.

„Međutim, Kijev i njegovi zapadni mentori godinama su izbjegavali da sprovedu te odluke i pokrenu pravi nacionalni dijalog (na isti način, inače, Priština, uz spoljnu pomoć, blokira stvaranje Zajednice srpskih opština na ‘Kosovu’ predviđene Briselskim sporazumom)“, ističe ambasador.

Podsjeća da su bivša njemačka kancelarka Angela Merkel i bivši francuski predsjednik Fransoa Oland priznali „bez ustručavanja“ da su Minski dokumenti potpisani samo da bi kijevskom režimu dali vremena da ojača oružane snage.

„Zapadni reditelji ukrajinske tragedije i danas nastavljaju da razaraju tu zemlju, ali sada više ne kriju svoj pravi cilj – nanošenje strateškog poraza Rusiji“, ocjenjuje Bocan-Harčenko.

Po njegovim riječima, Ukrajina i njen narod nisu ništa drugo do prigodan alat.

„Ruska specijalna vojna operacija osmišljena je da stavi tačku na agresivne planove vašingtonskih stratega opsjednutih sopstvenom isključivošću. Zadaci demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, koje je postavio predsjednik Ruske Federacije, biće ispunjeni. Glavni rezultat treba da bude uspostavljanje mira i izgradnja arhitekture jednake i nedjeljive bezbjednosti u Evroatlantiku“, kaže ambasador.

Dodaje da se opasnost ovakvih „projekata“ nesumnjivo razumije u Srbiji, koju zapadnjaci računaju da oslabe metodama isprobanim krajem prošlog vijeka, povlađujući nasilju prištinskih ekstremista nad Srbima u sjevernim opštinama pokrajine i u enklavama južno od Ibra.

„Prijeteći Beogradu sankcijama zbog njegove smjelosti da brani nacionalne interese, bahato tražeći od njega defakto priznanje kosovske ‘nezavisnosti’, SAD i EU ponovo pokazuju svoje pravo lice“, poručuje Bocan-Harčenko.

Vrijeme, međutim, radi protiv njih, ocjenjuje ambasador. Globalni odnos snaga se mijenja i „pred našim očima se uspostavlja pravedniji, policentrični međunarodni poredak zasnovan na kulturnoj i civilizacijskoj raznolikosti“.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.