Mladen Mikijelj

Vujović sa izaslanicom OEBS-a: Crna Gora ističe svoju čvrstu posvećenost očuvanju bezbjednosti novinara i slobode izražavanja

0

U današnjem svijetu gdje sloboda medija trpi velike izazove, Ministarstvo kulture i medija Crne Gore ističe svoju čvrstu posvećenost očuvanju bezbjednosti novinara i slobode izražavanja, što zahtijeva neprestani trud i angažman – zaključeno je na sastanku ministarke kulture i medija dr Tamara Vujović i izaslanice OEBS-a za slobodu medija, Tereze Ribiero.

Ministarka je sa zadovoljstvom informisala Ribiero da se nalazimo u finalnoj fazi reforme seta medijskih zakona, ističući da su komentari Evropske komisije koje smo juče dobili uglavnom tehničke prirode.

“U najboljem slučaju, očekujemo usvajanje zakona u Parlamentu krajem maja. Poruke koje smo dobili od zvaničnika u Briselu jeste da su zakoni dobro koncipirani, da sadrže sve potrebne elemente EU direktive i da u ovoj fazi ne bi bilo dobro da zakoni pretrpe veće izmjene, jer bi, u slučaju da dođe do krupnijih izmjena trebalo ponovo konsultovati Evropsku komisiju, što bi usporilo proces, za koji je jako bitno da se što prije privede kraju“, istakla je Vujović dodajući da ćemo medijske zakone, u dogledno vrijeme, svakako uskoro ponovo morati usklađivati sa nedavno usvojenim dokumentima u EU parlamentu – Digital Service Act i European Media Freedom Act.

Ministarka je istakla da je bezbijednost novinara visoko na listi prioriteta, te da se njome bavimo kako kroz reformu medijskih zakona, tako i u nedavno usvojenoj Medijskoj strategiji i Akcionom planu.

“Snažno se zalažemo za bezbjednost novinara i slobodu govora, svjesni da ovi ciljevi nikada nisu konačno dostignuti, već zahtijevaju neprekidni rad i angažman, te da proces uvijek može da doživi i regresiju. Naš cilj je kontinuirano unapreðivanje medijske klime kako bi novinari mogli obavljati svoj posao bez straha i pritisaka, osiguravajući da sloboda izražavanja bude temelj demokratskog društva”, navela je Vujović.

U tom kontekstu ona je navela da nam je saradnja sa OEBS-om od ključnog značaja za jačanje kapaciteta države u odgovoru na izazove bezbjednosti novinara ističući važnost nedavne podrške OEBS-a Komisiji za praćenje istraga napada na novinare u razvoju kompleksnog softvera koji će sadržati informacije o svim slučajevima prijetnji i napada na novinare i medijsku imovinu kojima se Komisija bavi.

„Ovo je najvažniji korak naprijed u digitalizaciji dokumentacije u vezi sa slučajevima nasilja nad novinarima i vitalni podsticaj za rad Komisije”, kazala je ministarka.

Ribiero se pitala za stav MKM, u vezi Javnog servisa, na šta je ministarka rekla da sudske presude, koje se moraju poštovati, u vezi prvog i naknadnog izbora generalnog direktora RTCG predstavljaju opterećenje i za javnost i za Savjet RTCG.

“Nadležno tužilaštvo je najavilo da će se odrediti prema svemu što se desilo, u smislu da li su članovi Savjeta počinili krivično djelo neizvrsavanja sudske presude ili zloupotrebe službenog položaja, tako da se nadamo da će ova neprijatna situacija biti u dogledno vrijeme rijesena. Bez obzira što se dešava, nas je principijelan stav da nije uputno da izmjene zakona automatski znače i smjenu članova upravljačkih tijela nezavisnih institucija, bilo RTCG bilo AEM-a. To je bila važna tema i naših razgovora sa partnerima iz EU institucija”, istakla je Vujović.

One ja istakla da je sa ciljem da se dodatno učini otpornim na moguće političke uticaje, predviđeno da će Savjet RTCG imati 11 članova, a da dva nova člana dolaze sa Univerziteta i iz Advokatske komore.

“Takodje, svim sadašnjim članovima Savjeta mandat ne traje jednako dugo, te se i tu vidi prostor za unapređenje. Ovome ne ide u prilog ponovni izbor istog člana Savjeta prije nekoliko dana, čime se zaista demonstrira nevjerovatna nesenzibilnost na ovo osjetljivo pitanje”, navela je ministarka naglašavajući da “je nama u najvećem interesu da imamo Javni servis lišen bilo kakve pristrasnosti i političkog uticaja. Kako do toga doći, i kada – zaista ostaje pitanje. Možda će odluke tužilastva konačno presjeći ovaj Gordijev čvor”, zaključila je ministarka.

Ministarka je pohvalila rad kancelarije OEBS a u Crnoj Gori, i ambasadorke Waag, koji su posvećeni partneri MKM u stvaranju povoljnijeg medijskoj ambijenta u Crnoj Gori, na šta je Ribeiro uzvratila da Crna Gora u OEBS-u uvijek ima pouzdanog saveznika.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.