Beograd provjerava predstavništva Srbije: Na tapetu i ambasada u Podgorici

0

Ambasada Srbije u Podgorici biće predmet provjera koje je naložio Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije. Dačić je naložio da se “češljaju” i finansije i sve ostalo. Inače, ambasadoru Srbije u Podgorici Zoranu Bingulcu je istekao mandat i uskoro se očekuje imenovanje novog ambasadora.
Pod posebnom lupom će biti svi kontakti ambasadora, da se ne bi desilo nešto slično nedavnoj posjeti Ivice Dačića Podgorici, kada su u zgradi ambasade Srbije bila i lica koja su u policijskim evidencijama ubilježena kao počinici teških krivičnih djela. Upravo je to bio jedan od glavnih povoda da Dačić zatraži provjere svih ambasada Srbija kao i da se ispita rad ambasadora.
Na čelu tima koji će vrštiti provjere, kako u Podgorici, tako i u drugim predstavništvima Srbije je Ivica Tončev, državni sekretar pomenutog ministarstva. On je već započeo sa vanrednim nadzorima rada u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.
Predviđeno je da se u narednom periodu radi provjera što više diplomatskih “filijala”, a inspekcija se neće unaprijed najavljivati.
Sve nepravilnosti koje budu zabelježene, biće evidentirane i predate lično ministru Dačiću, koji će odlučiti o sankcijama.
“Novosti” su već objavile da se “češlja” apsolutno sve, od finansija do bezbjednosti, kao i nivoa komunukacije koja se ostvaruje sa zemljom prijema.
“Koliko su kontrole ozbiljne i opsežne govori i podatak da se, recimo, radi i procjena da li je video-nadzor ambasada i konzulata adekvatan, da li je postavljena oprema u funkciji, da li se poštuju sve predviđene bezbjednosne procedure”, pišu “Novosti”.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.