Američka posla: Dozvolili Milu i ekipi da švercuju cigarete, pa neke od njih, ali ne i glavnog bosa, nakon 25 godina stavili na crnu listu!

0

Stejt Department objavio je prošlog četvrtka odluku američkog Ministarstva finansija o uvođenju sankcija nikšićkim kontroverznim biznismenima Branislavu Mićunoviću i Miodragu Davidoviću.

Amerikanci im na teret, između ostalog, stavljaju šverc cigareta.

– Branislav ‘Brano’ Mićunović decenijama je vodeća figura u organizovanom kriminalu u Crnoj Gori, datirajući još od vremena bivše Jugoslavije. Najpoznatiji je po ilegalnom švercu cigareta koji je korumpirao i podrivao nezavisnost demokratskih institucija Crne Gore.

Miodrag ‘Daka’ Davidović decenijama pere novac za kriminalne grupe, jačajući svoj uticaj i oblikujući svoje kriminalno preduzeće koje se bavi švercom cigareta, nafte i oružja u Crnoj Gori – navodi se u obrazloženju odluke američkog ministarstva finansija koje je objavljeno na sajtu Stejt departmenta.

Ova odluka samo potvrđuje nivo hipokrizije u Vašingtonu, iz kojeg je svojevremeno crnogorskim vlastima na čelu sa Milom Đukanovićem dozvoljavano da se bave švercom cigareta.

Podsjetimo, kako bi potpomogli svrgavanje Slobodana Miloševića, Amerikanci su aminovali Milu Đukanoviću i njegovim pajtosima (među kojima svakako spadaju Brano Mićunović i Miodrag Davidović) da krajem 90-ih i početkom 2000-tih vrše šverc cigareta.

Uostalom, to je u intervjuu prije dvije i po godine Večernjem listu potvrdio nekadašnji američki ambasador u Srbiji i Crnoj Gori Vilijam Montgomeri.

Montgomeri je saopštio da je bilo teško prikupiti sredstva za finansiranje Đukanovićeve vlade, pa su, kako kaže, počeli da dopuštaju krijumčarima duvana da operišu iz Crne Gore.

– Uglavnom, mi smo tokom Miloševićevih godina, kad se Đukanović okrenuo i odmakao od Miloševića i kad je bilo vrlo teško obezbijediti finansiranje za njegovu vladu, počeli da dozvoljavamo masovnim krijumčarima duvana da operišu iz Crne Gore. Mi kao Zapad. Okrenuli smo glavu i odlučili da ne vidimo to krijumčarenje. Među ostalima i Italija. Ali kad su ratovi završili i kad je Milošević pao, dogodilo se nešto kao u sceni iz ‘Kazablanke’. Italijani su rekli: pa tu se događa krijumčarenje, moramo to da istražimo. I tako su započeli veliku istragu koja je uključivala i Đukanovića. On vidi da Italijani idu na njega, da Britanci počinju da gledaju ozbiljnije na organizovani kriminal, i tako dalje i počinje da se okreće Rusima – izjavio je Montgomeri.

Danas nakon 20-ak godina, Amrikanci su se sjetili da spočitavaju Milovim kriminalnim drugovima šverc cigareta na koji su tih godina žmurili. Tipičan američki odnos prema svojim štićenicima (Irak, Libija, Avganistan…).

S tim da su iz Vašingtona i ovog puta zaboravili da glavnog bosa, Mila Đukanovića, stave na svoju crnu listu. Ipak on je bio taj za čiji su račun Mićunović i ekipa švercovali cigarete. Ali ko zna, možda nas Ameri iznenade pa na nekom budućem spisku sankcionisanih lica uvrste i svog nekadašnjeg najvažnijeg igrača u ovom regionu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.