Ambasada Ruske federacije odgovorila Ministarstvu vanjskih poslova: Svojim novim antiruskim izjavama nastavljate da dovodite u zabludu crnogorsku javnost

4

Ambasada Ruske Federacije u Crnoj Gori oglasila se povodom, kako oni ističu, rusofobskih izjava Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore. Poručili su da MVP svojim novim antiruskim izjavama nastavlja samo da dovodi u zabludu crnogorsku javnost.

Komentar ambasade Ruske Federacije prenosimo u cjelini:

Prinuđeni smo da konstatujemo da Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore svojim novim antiruskim izjavama nastavlja da dovodi u zabludu crnogorsku javnost. Očigledno je da nije slučajno izabran format saopštenja putem tvitera za okrivljivanja bez dokaza, jer u njima, jednostavno nema mjesta za dokaze.

Tako u tvit-poruci od 7. avgusta o.g. Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore osuđuje “ruske vojne aktivnosti usmjerene na nuklearnu elektranu Zaporožje”.

Istina je da su 5. avgusta o.g. ukrajinske jedinice izvele artiljerijske udare po teritoriji najveće u Evropi Zaporoške atomske električne centrale i grada Energodar. Korišćena je artiljerija krupnog kalibra, granate su pale u rejonu zajedničkih objekata centrale. Oštećena je visokonaponska prenosna linija. Iz toga razloga je donesena odluka da se smanji snaga petog i šestog energetskog bloka Zaporoške atomske električne centrale. Ukrajinske oružane snage su ponovile granatiranje 6 i 7. avgusta. Na teritoriju centrale pali su projektili reaktivnog sistema plotunske vatre “Uragan” i to je ponovo bila artiljerija velikog kalibra. U blizini zone napada nalazilo se suho spremište prerađenog nuklearnog goriva.

Shodno Rezoluciji Generalne skupštine OUN od 13. aprila 2005. godine aktivnosti Oružanih snaga Ukrajine nije moguće kvalifikovati nikako drugačije već kao akt nuklearnog terorizma. Pri čemu bismo željeli posebno da naglasimo: to već nije prva cinična provokacija kijevskog režima na opasnim objektima radijacije, kojima se podvrgavaju opasnosti životi miliona građana Ukrajinje i stanovnika Evrope. Djelovanje kijevskih vlasti demonstrira potpuno prenebregavanje ne samo principa međunarodnog humanitarfnog prava, već i normi morala. Uz to u Kijevu cinično tvrde da su napad na Zaporošku atomsku električnu centralu izvele ruske jedinice. Oni pokušavaju da ubijede da ruski vojnici, koji sada brane centralu pucaju sami na sebe.

Upravo zahvaljujući znalačkim i efikasnim aktivnostima Oružanih snaga Rusije u vezi sa zaštitom objekta nuklearne energije, kritički važna infrastruktura atomske električne centrale nije nastradala. I ove aktivnosti osuđuje Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore? Da li naši crnogorski kolege shvataju da bi u slučaju havarije na Zaporoškoj atomskoj električnoj centrali, usljed ukrajinskih granatiranja mogla da se desi globalna tehnološka katastrofa, čije bi razmjere radioaktivnog zagađivanja mogle uveliko prevazići posljedice havarije atomske elektrocentrale u Černobilju i Fokušimi? Pri takvom scenariju, na koji su usmjerene aktivnosti ukrajinske vojske, u zoni opasnosti će se naći ne samo mnoge oblasti u Ukrajini, već i susjedne oblasti Rusije, Bjelorusije, Bugarske i Rumunije. Prema procjenama Ministarstva odbrane Rusije, uz nepovoljne vremenske uslove, Crno more i moreuz Bosfor bi na dugi rok bili neupotrebljivi za plovidbu, dok obale Turske, Gruzije, Abhazije, Bugarske i Rumunije mogu postati zagađene visokim nivoom radijacije. Upravo na spriječavanje takvog scenarija su usmjerena dejstva ruskih vojnih snaga, sviđalo se ovo Podgorici ili ne.

Što se tiče posjete predstavnika IAEA (Međunarodna agencija za atomsku energiju) Zaporoškoj atomskoj elektrocentrali, ruska strana je bila spremna da je obezbijedi još krajem juna o.g. Međutim, Sekretarijat OUN nije usaglasio ovu posjetu, “crveno svjetlo” je upaljeno u posljednjem trenutku od strane Departmana za bezbjednost Sekretarijata OUN. Ruska strana je spremna da maksimalno sarađuje u vezi sa rješavanjem organizacionih pitanja putovanja misije IAEA te se nada da će Generalni sekretar OUN spoznati svekoliku težinu svoje odgovornosti i da neće preko njemu odgovornog departmana i drugih karika ounovskog mehanizma stvarati prepreke za obavljanje misije IAEA.

Ne manjom dezinformacijom smatramo i saopštenje Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, takođe putem tvitera, od 2. avgusta o.g., nekoliko dana uoči četrnaeste godišnjice agresije Gruzije na Južnu Osetiju. Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore je ritualno “osudilo vojnu agresiju Rusije”. Podsjećamo da su u noći između 7-og i 8-og avgusta 2008.godine oružane snage Gruzije, po naređenju tadašnjeg predsjednika te zemlje, M. Sakašvili, započele tzv. “operaciju za uspostavljanje ustavnog poretka na teritoriji Južne Osetije”, koja je uzrokovala mnoge žrtve, uključujući i među ruskim građanima. Napadnuta su mjesta raspoređivanja ruskih mirotvoraca. Aktivnost Tbilisija su predstavljale grubo kršenje međunarodnih sporazuma o mirnom rješavanju gruzijsko-osetinskog konflikta. Njihov specijalno planiran karakter zapisan je u izvještaju napravljenom pod rukovodstvom Evropske Unije – Međunarodne komisije za ispitivanje uzroka konflikta na Kavkazu, pod rukovodstvom H. Taljavini.

Upravo zahvaljujući neposrednom učešću Rusije, izbjegnuta je dalja eskalacija konflikta. Rusija je zaustavila gruzijske upade, sprovela je operaciju kojom je agresor prisiljen na mir i obezbijedila sigurnost građanima Južne Osetije, kao i Abhazije, priznavši obje republike kao nezavisne države.

Teško je ne zapaziti da oba saopštenja Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore na tviteru podsjećaju na slična tviter saopštenja šefa diplomatije evropske Unije, Ž.Borela. Ipak dezinformacija Evropske Unije i izvrtanje činjenica neće se pretvoriti u istinu zbog toga što ih ponavljaju u Podgorici.

4 Comments
 1. Q komentariše

  Izjave budala koje daju podršku ukro-nacistima da bi se dodvorili gospodarima su nebitne,nije daleko dan kad će Dritanga odgovarati na pitanje srami li se posjete Zelenskom i dqvanja podrške tom monstrumu u svoje ime jer ovo je 21 vijek svako ko hoće može do istine.

 2. Q komentariše

  Rasko Krivokapić je ministar čmarni poslova Crne gore ivelika sramota poštenog dijela Crne gore.

 3. Q komentariše

  Crna gora bi bila divna zemlja da nema montenegro nacista.

 4. cedo komentariše

  krivokapicu jos sitno tik tak tik tak

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.