Abazović: Manjinske vlade više nema, ako pođemo u rekonstrukciju, to će biti tehnička Vlada

0

Premijer Dritan Abazović kazao je da niko ne može osporiti rezultate njegove Vlade.

„Sa svim ministrima smo se trudili da predstavimo model građanske Crne Gore. Znam da pojedine tradicionalne političke opcije nisu mogle to da shvate. Ja nisam premijer koji je htio da gura stvari pod tepih. Neke stvari su riješene, neke su ostale za nekog drugog. Ili ćemo da idemo naprijed ili ćemo da tavorimo u mjestu“, kazao je Abazović.

Nacionalizam, iza koga stoji korupcija, je ideologija koja će glasati protiv njegove Vlade.

„Ako ne prođe današnja inicijativa, ili ona druga, URA će podnijeti treću. Nisam imao konkretne razgovore. Ostajem pri stavu da ako se ne formira nova većina, rekećemo u rekonstrukciju i da nastavimo dalje uz drugačiji reljef. To ostaje ponuda koja može i sjutra ujutru da se manifestuje. Ako se ipak konstituiše nova većina, onda je za očekivati da nova većina odradi buduće procese. Mi ćemo se tada korektno izmaći i sačekati da se proces dovede do kraja“, pojašnjava Abazović.

Rekonstrukcija, kako navodi, podrazumijeva da premijer ostaje isti, a ukoliko premijer podnese ostavku, Predsjednik Crne Gore mandat daje drugom.

„Dok je mandat u rukama premijera, građani mogu biti mirni što se tiče borbe protiv kriminala i korupcije. Ako mandat pređe u ruke predsjednika DPS-a, on snosi svu odgovornost za sve što bude. Ako opozicija to želi, u redu. On sa tim mehanizmom može da ide ka DPS-u, nestranačkim liderima ili opozicionim liderima“, kazao je Abazović.

U momentu kada podnese ostavku, mora se ići ka predsjedniku države, kaže Abazović i dodaje da ne zna zašto se nije skratio mandat parlamentu.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas se nalazi u Crnoj Gori, a na pitanje da li je on tu došao nelegalno, Abazović kaže da mi ovim pitanjima pothranjujemo netrpeljivost.

Abazović će se danas oglasiti povodom natpisa M portala.

„Imamo jasnu inicijativu koja je pokrenuta momentom potpisivanja Temeljnog ugovora. Ako neko misli da treba da ga poništimo i da ne donosimo važne odluke, to je sasvim ok. To govori o odnosu tih ljudi. Ja sam oko toga vrlo miran, došao sam da donosim teške odluke i preuzeo manjinsku vladu u jako teškom trenutku. Imao sam plan i ostvario ga u 100 dana. To što je neko drugačije kalkulisao, nemam problem. Nije ovo prva ni poslednja politička bitka. Nema tenzija“, kazao je Abazović.

Ljudi koji žele da nas drže u kavezu nacionalizma, nisu zatvarali pitanje Temeljnog ugovora, a čak ni oni koji su dobili mandat da ga završe.

„Ja mislim da je situacija danas mnogo poboljšana. Inicijativa DPS-a želi da vrati pitanje Temeljnog ugovora. Ako DPS uspije da nađe nekog od opozicionih stranaka, to pitanje će se vratiti“, kazao je Abazović.

Manjinske vlade više nema, kaže Abazović, a ako pođemo u rekonstrukciju to će biti tehnička vlada koja će pripremiti izbore.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.