Veneceuela: Kreću na Madura preko prve dame

0

Prije četiri godine, naizgled sitni igrač u venecuelanskom rukovodstvu uhapšen je u Kolumbiji i izručen Sjedinjenim Državama gdje je optužen za šverc droge. Ispostavilo se da je on ipak važan ulov.

Uhapšeni, Jazenki Lamas, bio je tjelohranitelj osobe koja se smatra glavnim čuvarom trona Nikolasa Madura: prve dame Siliju Flores.

Sada zahvaljujući svjedočenju Lamasa, Sjedinjene Države se spremaju da u narednih nekoliko mjeseci podignu optužnicu protiv Floresove za zločine koji uključuju šverc droge i korupciju, kazala su za Rojters četiri izvora upućena u istragu protiv prve dame Venecuele. Izvori britanske agencije tvrde da ukoliko Vašington zaista podigne optužnicu, ona će se makar dijelom nadovezati na slučaj zapljene kokaina zbog koje su dvojica nećaka Silije Flores u zatvoru na Floridi.

Portparolka američkog ministarstva pravde odbila je da komentariše slučaj za Rojters. Floresova i njeni saradnici takođe nijesu odgovorili na pitanja britanske agencije.

U nizu intervjua za Rojters, prvim koje je dao nakon hapšenja, bivši tjelohranitelj je kazao da je Floresova znala za poslove sa drogom njenih nećaka. Takođe je rekao da je Floresova koristila svoju poziciju kako bi članove svoje porodice imenovala na ugledne i dobro plaćene pozicije u vladi, optužujući prvu damu za nepotizam što su potvrdili i drugi Rojtersovi izvori. Govoreći iza stakla u zatvoru u Vašingtonu, Lamas je kazao da je progovorio protiv Floresove jer se osjeća napuštenim od strane Madurove administracija, koja i dalje kontroliše vlast u Venecueli iako su mnoge ključne ličnosti uključujući i predsjednika optužene za zločine. „Osjećam da su me izdali“, kazao je za Rojters.

Krajem marta, američki tužioci optužili su Madura i nekolicinu sadašnjih i bivših venecuelanskih zvanučnika za narkoterorizam i šverc droge. Tužioci tvrde da je Maduro, koji je osam godina na vlasti u Venecueli, godinama pokušavao da preplavi SAD kokainom pokušavajući da oslabi američko društvo i pojača svoju poziciju i bogatstvo.

U televizijskom obraćanju nakon podizanja optužnice, on je odbacio optužbe kao politički motivisanu izmišljotinu administracije predsjednika Donalda Trampa. „Ti si jadna osoba Donalde Trampe“, kazao je on. Optužnica iz marta i moguće pokretanje sudskog postupka protiv Floresove dolaze u trenutku kada Vašington pokušava da pojača pritisak na Madura. Njegov opstanak na vlasti, prema riječima pojedinih zvaničnika, nervira Trampa.

Početkom od 2017. godine, američko ministarstvo finansija uvelo je sankcije socijalističkom lideru, njegovoj supruzi i drugim visokim zvaničnicima. Napad na Floresovu tada je razbjesnio Madura. „Napadajte mene ukoliko to želite“, kazao je on tada u televizijskom obraćanju. „Međutim ne uplićite Siliju, ne dirajte mi porodicu“.

Koristeći ekonomski pad usljed krize koju je u Venecueli izazvao koronavirus, Bijela kuća se sada nada da može zbaciti lidera koji je izdržao godine ekonomskih sankcija, građanskih nereda i međunarodne izolacije. Vašington optužuje Madura i njegove bliske saradnike da su ukrali milijarde dolara u Venecueli. Međutim ostaje nejasno koliko je lično bogatstvo Madura i Floresove. Predsjednik i prva dama ne prijavljuju prihode, povraćaj poreza ili druga dokumenta koja se tiču njihovih ličnih finansija.

Floresova je dugogodišnji strateg i donosilac odluka u vladajućoj Socijalističkoj partiji, navodi Rojters. Postala je poznata kao poslanica i savjetnica bivšeg lidera Uga Čavesa, Madurovog prethodnika i mentora. Ona nema zvaničnu funkciju u Madurovom kabinetu.

Ipak, kako navodi Rojters, istraga protiv nje pokazuje koliki su razmjeri njenog uticaja, naročito kada je u pitanju nadmudrivanje Madurovih rivala u Venecueli i izvan nje.

Pored Lamasa, Rojters je intervjuisao više od 20 osoba bliskih Floresovoj. Opisuju je kao oštroumnu i odlučnu političarku sa ogromnim ovlašćenjima u suprugovom kabinetu.

„Floresova je uvijek bila ta koja je povlačila konce iza kulisa“, kazao je za Rojters bivši šef nacionalne obavještajne agencije Kristofer Figera. Istraga i moguće podizanje optužnice ukazuju da je Vašington upoznat sa razmjerima njenog uticaja. „Ona je vjerovatno najuticajnija ličnost poslije Madura“, kazao je Fernando Kuc, bivši visoki savjetnik za Latinsku Ameriku u Bijeloj kući.

Ipak, izvan Venecuele, malo toga se zna o prvoj dami. Jazenki Lamas, koji je proveo više od deset godina kao tjelohranitelj Floresove – prvo dok je bila poslanica a zatim i kada je postala prva dama – kazao je da su američki agenti već na prvom ispitivanju nakon hapšenja tražili da im priča o njoj.

Nakon što je 2017. izručen iz Kolumbije u SAD, Lamas se nagodio sa američkim tužiocima. Priznao je krivicu za šverc droge i postao svjedok saradnik. Informacije koje on pruža istražiteljima, uključujući detalje o navodnoj ulozi Floresove u planu njenih nećaka za prodaju kokaina vrijednog 20 miliona dolara. Nećaci, Efrain Kampo i Franki Flores, su kako navodi Rojters bili bliski sa prvom damom. Ona je učestvovala u njihovom odgajanju a obojica su joj se povremeno obraćali sa „mama“. Uhapšeni su 2015. godine a 2017. osuđeni na 18 godina zatvora.

Među dokazima kojima raspolažu istražitelji je navodno i prepiska između nećaka i Floresove u kojoj razgovaraju o pošiljci kokaina. Prihod od tog posla je navodno bio namijenjen za finansiranje njene kampanje za Narodnu skupštinu 2015. godine.

Lamas tvrdi da su dvojica nećaka prije hapšenja u više navrata pošiljke kokaina slali avionima iz predsjedničkog hangara nedaleko od Karakasa. „Silija je sve to znala“, tvrdi bivši tjelohranitelj prve dame.

Iz ćelije u Vašingtonu, Lamas prati političku situaciju u svojoj domovinu. Detalji njegovog dogovora sa tužiocima nijesu poznati, ali je jasno da se okrenuo protiv porodice koju je nekada štitio. Razbijesnilo ga je to što je venecuelanska policija upala u njegovu kuću par dana poslije hapšenja i dugo ispitivala njegovu suprugu sa kojom ima dvoje male djece.

„Ja sam njima bio odan“, kazao je Lamas. „Ali, oni nijesu bili odani meni“.

Madura privukla neustrašiva savjetnica Uga Čavesa

Silija Flores je rođena 15. oktobra 1956. u malom gradu Tinakilo na sjeverozapadu Venecuele. Najmlađa od šestoro braće i sestara živjela je u oronuloj baraci prije nego što se njena porodica preselila u Karakas. Završila je krivično pravo na privatnom univerzitetu a kao studentkinja nije se interesovala za politiku. Radila je honorarno u policiji kao zapisničarka i udala se sa dugogodišnjeg momka, policijskog detektiva sa kojim ima tri sina. Nakon što je diplomirala, skoro deset godina je radila kao advokat odbrane za jednu privatnu firmu. Kada su 1989. godine izbili neredi koji su potersli Karakas, Floresova je, kako je kasnije kazala je jednoj televizijskoj emisiji, osjetila „poziv revolucije“. Stotine demonstranata, nezadovoljnih zbog korupcije i nejednakosti u ovoj naftom bogatoj zemlji, stradalo je u sukobima sa bezbjednosnim snagama.

Ovi događaji su inspirisali i Uga Čavesa koji je kao vojni potpukovnik 1992. pokušao da sprovede puč. Uhapšen je i zatvoren. Floresova je u njemu vidjela heroja. Poslala mu je pismo nudeći pravnu pomoć u odbrani. Prihvatio je i ona je narednih 20 godina provela uz njega kao njegov bliski savjetnik. Maduro, tadašnji lider sindikata u Karakasu je takođe bio Čavesov savjetnik. U jednom televizijskom intervjuu, Maduro je kazao da ga je kod Floresove privukao njen „neustrašivi karakter“.

Kada su se upoznali i Maduro i Foresova su bili u procesu razvoda od supružnika. Vremenom su postali par. „Dijelili smo iste snove”, kazala je Floresova u jednom televizijskom intervjuu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.