Prečka spriječila senzaciju u režiji vaterpolista Crne Gore: Španija ide u polufinale

0

Vaterpolisti Crne Gore i Srbije sastaće se u petak u meču za plasman od petog do osmog mjesta na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti. „Crveni” su u četvrtfinalu poraženi od Španije u neizvjesnom i tvrdom meču 6:7 (1:2, 2:3, 2:1, 1:1).

„Ajkulama” nema što da se zamjeri. Selektor Vladimir Gojković je nastavio sa podmlađivanjem reprezentacije koja bi vrhunac trebalo da dostigne na Olimpijskim igrama u Parizu, ili kasnije. Na Margit Siget ostrvu je kao cilj postavljen plasman među osam najboljih reprezentacija na planeti. Planirano je ostvareno, ali se nisu predali Marko Petković i njegovi mlađi saigrači ni pred jednim od dva najveća favorita u Budimpešti. Najavljivali su prije utakmice da mogu da se nose sa brzim Špancima ako uspostave pozicionu igru, na mali broj golova. Uspjeli su „crveni” u tome, naravno jakom odbranom i odličnim Dejanom Lazovićem na golu, koji je u drugoj četvrtini skinuo i peterac. Na kraju je ipak presudio kvalitet i prije svega iskustvo vaterpolista sa Pirineja.

Nisu dobro Crnogorci otvorili meč, ali su pogocima Vlada Popadića i Dušana Banićevića izjednačili na startu druge četvrtine na 2:2. Izabranici Davida Martina su ipak ponovo otišli na plus dva (4:2), a nakon golova Rođera Taulja i Kabanjasa došli do maksimalnih tri gola razlike (6:3). Uzvratio je Bogdan Đurđić sa dva gola, zatim i ometanjem protivnika prilikom izvođenja peterca, što arbitri srećom nisu vidjeli, pa se u poslednju četvrtinu ušlo sa minus jedan (5:6).

Nastavljena je rovovsa borba i u četvrtom kvartalu. Blai Maljarah je na sredini poslednjeg perioda donio Špancima plus dva (7:5) u napadu sa igračem više. Obje selekcije su se mučile u napadu, a Gojković je u pravom momentu zatražio tajm-aut, nakon čega je Konstantin Averka smanjio na 6:7. Ostalo je „ajkulama” još minut i 35 sekundi da probaju da izbore peterce. Lazović i odbrana su bili na visini zadatka, dva puta su se odbranili sa igračem manje, nakon čega je Vlado ponovo zatražio odmor. Kružila je lopta oko odbrane Španaca, da bi se na 23 sekunde do kraja Đurđićev projektil, na žalost, umjesto iza leđa Agirea, od prečke odbio u polje – Španci će na megdan Hrvatima u polufinalu, a Crna Gora u razigravanje za plasman od petog do osmog mjesta.

Đurđić je sa dva gola bio najefikasniji u redovima „crvenih”. Odličnog Agirea su uspjeli da matiraju još Popadić, Banićević, Matković i Averka.

Na drugog strani je Maljarah dva puta zatresao mrežu. Po gol su postigli Martin Famera, Alberto Munariz, Alvaro Granados, Rođer Taulj i Serđi Kabanjas.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.