Ruski poslanik: Nove sankcije Evropske unije, pravno neosnovane i direktno miješanje

0

Sankcije koje Evropska unija planira prema građanima Rusije u vezi sa ruskim opozicionarom Aleksejem Navaljnim predstavljaju otvoreno miješanje u unutrašnje poslove države, samim tim i pitanja o ovom slučaju su potpuno nezakonita i pravno neosnovana, izjavio je za Sputnjik član Odbora za međunarodna pitanja Državne dume Rusije Anton Morozov.

„Očigledno je da će to biti procijenjeno kao otvorena umiješanost u unutrašnje poslove Rusije, s obzirom da je Navaljni državljanin Rusije i krivično djelo za koje je optužen počinjeno je na teritoriji Rusije“, rekao je Morozov.

On je dodao da „nisu bila narušena nikakva ljudska prava“, jer se radi o „krivičnom gonjenju građanina naše zemlje koji je počinio odgovarajuće krivično djelo“.

„Tako da pitanja naših zapadnoevropskih partnera smatramo potpuno nezakonitim i pravno neosnovanim. Osporićemo ove radnje u skladu sa zakonski utvrđenom procedurom“, zaključio je parlamentarac.

Stalni predstavnici država-članica EU na današnjem sastanku pokrenuli su tehničku proceduru za izdavanje nove sankcione liste kršenja ljudskih prava, koja bi trebalo da uključi ruske državljane umešane u hapšenje Navaljnog, rekao je izvor u EU za Sputnjik.

Političku odluku o uvođenju individualnih sankcija ruskim državljanima u vezi sa hapšenjem Navaljnog ministri spoljnih poslova EU doneli su 22. februara. Očekuje se da će spisak biti poznat tokom ove nedelje, okvirno u utorak, kada spisak bude objavljen u službenom glasniku.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije upozorilo je Brisel da ne uvodi nove sankcije protiv Rusije i napomenulo da će slijediti srazmeran odgovor.

Podsjetimo, Simonovski okružni sud u Moskvi je 2. februara presudio da se ruskom blogeru Alekseju Navaljnom uslovna kazna zameni kaznom zatvora u trajanju od tri i po godine u slučaju „Iv Roše“ za krađu preko 30 miliona rubalja. Na tome je insistirala Ruska služba za izvršenje kazne jer je, prema njihovim navodima, Navaljni je više puta kršio uslove probnog perioda, oko 60 puta se nije prijavio na vrijeme i dobijao je mnogobrojne administrativne kazne. Zapad traži oslobađanje opozicionara.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.