Zelenski: Muškarcima bez vojnog iskustva zabranjeno da napuštaju zemlju sve dok se rat ne završi!

0

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski najavio je da će muškarcima bez vojnog iskustva biti zabranjeno da napuštaju zemlju sve dok se rat ne završi. Saopštenje je objavljeno na sajtu ukrajinskog predsjednika kao odgovor na peticiju u kojoj se traži da se muškarcima između 18 i 60 godina dozvoli putovanje u inostranstvo.

U peticiji, koju je potpisalo više od 27.000 ljudi, navodi se da mnogi Ukrajinci nisu sposobni za vojnu službu, ali da bi mogli biti korisni na drugim poljima. Navedeno je da bi ti ljudi, ako bi im se dozvolilo da rade u inostranstvu, mogli da pomognu izbjeglicama i da pošalju novac za pomoć vojsci, koja, kaže se u tekstu, već ima dovoljno sposobnih ljudi.

– Borbu treba da vode vojno sposobni ljudi. Imamo mnogo IT, društvenih, kreativnih, tehničkih i drugih stručnjaka koji mogu da se bore na informativnom frontu i da budu korisniji radeći u inostranstvu, pomažući našim izbjeglicama i podržavajući vojsku zarađenim sredstvima – navodi se u peticiji, a prenosi „RT“.

U saopštenju se takođe ističe da ograničenja putovanja namijenjena određenim kategorijama građana liče na „sovjetsku praksu“, kada navodno neke osobe nisu smjele da napuste zemlju.

– Zato tražimo od predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da dozvoli muškarcima od 18 do 60 godina koji nemaju vojno iskustvo i ograničene sposobnosti, da putuju u inostranstvo – zaključuje se u peticiji.

Prema ukrajinskom zakonu, ako „onlajn“ peticija dobije više od 25.000 potpisa, predsjednik države mora da odgovori. Zelenski je odgovorio ukazavši na član 64. ukrajinskog ustava, koji kaže da se građanima Ukrajine može ograničiti sloboda kretanja u slučaju vanrednog stanja ili uvođenja ratnog stanja.

On je objasnio da se po Ustavu, u periodu „ratnog stanja, mogu ograničiti ustavna prava i slobode čovjeka i građanina…“.

(Novosti online)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.