Kineski ministar odbrane: Naša armija se ne plaši svojih neprijatelja, spremna je da se bori za suverenitet zemlje ako SAD pokuša da poljulja stabilnost

0

Kineska Narodnooslobodilačka armija ne plaši se svojih neprijatelja i spremna je da se bori za suverenitet zemlje usred pokušaja Sjedinjenih Američkih Država da poljuljaju stabilnost u azijsko-pacifičkom regionu, izjavio je danas kineski ministar odbrane Vei Fenghe.

– Predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi nedavno je posetila Tajvan, što je bilo grubo kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kine. To je izazvalo negativne efekte na mir i stabilnost u regionu i u Tajvanskom moreuzu – poručio je on u video obraćanju na 10. Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti, a prenosi agencija TASS.

Kako je rekao Kina ne može da se „ukroti“, ne plaše se sila zla, kao ni neprijatelja.

Odlučni smo i spremni da se borimo sa svakim neprijateljem – ukazao je Vei.

Podsetio je da je Tajvan sastavni deo Kine i da je Peking sva ta pitanja smatrao unutrašnjim političkim problemima, u koje nijedna druga zemlja nema pravo da se meša.

– Separatisti koji se zalažu za takozvanu nezavisnost Tajvana sigurno će slomiti vrat. Pokušaji spoljnog mešanja osuđeni su na propast – dodao je kineski ministar.

Vei je podsetio da je stav Kine po pitanju Tajvana uživao podršku većine zemalja sveta.

– Više od 170 zemalja nedavno je izdalo relevantne izjave kako bi podržale želju Pekinga da zaštiti svoj suverenitet – poručio je kineski ministar.

Takođe je ukazao na važnu ulogu država članica Šangajske organizacije za saradnju u kontekstu „destabilizujućih akcija Vašingtona u regionu“.

– KNA izvodi vojne vežbe velikih razmera oko Tajvana, koje su legitimne i ispravne akcije koje imaju za cilj zaštitu suvereniteta naše zemlje – zaključio je Vei.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.