Za manje od 24 časa više od 100 zemljotresa pogodilo područje Napulja

0

Gotovo 150 zemljotresa, najjačih u posljednjih četrdeset godina, zabilježeno je sinoć i jutros na Flegrejskim poljima u blizini Napulja u južnoj Italiji, koji nisu ostavili veću štetu, ali su posijali paniku među stanovništvom, izvijestile su vlasti.

Potres magnitude 4,4 zabilježen je u 20:10 prema lokalnom vremenu na dubini od 2,5 kilometra, objavio je Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju (INGV).

INGV je zabilježio desetine slabijih podrhtavanja tla u satima koji su uslijedili. Ukupno je oko 150 potresa pogodilo to područje u manje od pet sati, počevši od ponedjeljka u 19:50, prenijela je Hina, pozivajući se na agencije.

Prema Mauru Di Vitu iz INGV-a, “ovo je najsnažnija serija potresa u posljednjih 40 godina”.

Na videosnimcima stanovništva objavljenim na društvenim medijima vide se boce mlijeka i napitaka razbacane po tlu trgovina u opštini Pocuoli (Pozzuoli) na području Flegrejskih polja na kojima živi oko pola miliona ljudi.

Potres se osjetio i u Napulju, uključujući područje luke.

Škole će u utorak ostati zatvorene u Pozzuoliju gdje su otvoreni smještajni centri i postavljeni šatori na parkingu i trgu uz more kako bi se smjestili uspaničeni stanovnici, objavio je gradonačelnik Luiđi Manconi na Fejsbuku.

Vatrogasna brigada saopštila je da su stanovnici prijavili pukotine na kućama i dijelove koji su otpali sa fasada zgrada.

Flegrejska polja zasjenjena su obližnjim Vezuvom čija je erupcija izbrisala Pompeje s karte 79. godine.

Život sa stalnim strahom

Lokalno stanovništvo i naučnici zabrinuti su zbog ponovnog oživljavanja aktivnosti zbog plinova koje emitira magma i koji vrše pritisak na površinu zbog kojeg puca tlo.

“Moramo živjeti sa stalnim strahom”, rekao je stanovnik Pocuolija na javnom kanalu Rainews.

“Koliko dugo će zgrade moći izdržati dok doživljavaju sve te udare, to se pitamo, jer nisu napravljene da primaju toliko udara.”

“Zemlja se nastavlja dizati brzinom od dva centimetra mjesečno, to je veća stopa nego prošle godine, i čini se da će se to, nažalost, nastaviti”, procijenio je vulkanolog Mauro Di Vito na kanalu Canale 21.

Scenario katastrofe, odnosno izbacivanje lave, pepela i kamenja, prema stručnjacima je, međutim, malo vjerovatan u bliskoj budućnosti.

Flegrejska polja već neko vrijeme pogađaju mnogi manji potresi.

Uglavnom su to mala i jedva primijetna podrhtavanja koja slabe zemljinu koru na tom području. Istraživači su više puta upozoravali na ovaj fenomen.

Već jedanaest godina za to je područje na snazi ​​žuti alarm koji poziva na oprez.

(Al Jazeera/Agencije)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.