Crna Gora i SAD pokrenuće pregovore o potpisivanju bilateralnog ugovora o ekstradiciji

0

Crna Gora i Sjedinjene Američke Države pokrenuće pregovore o potpisivanju bilateralnog ugovora o ekstradiciji, dogovoreno je danas na sastanku ministra pravde Andreja Milovića sa Brusom Švarcom, pomoćnikom zamjenika Vrhovnog državnog tužioca u Ministarstvu pravde SAD-a.

Takođe, kako je navedeno u saopštenju resora, predloženo je i da Ministarstvo pravde SAD obezbijedi permanentno prisustvo u Crnoj Gori, kako bi se postojeća odlična saradnja dalje unaprijedila u cilju postizanja još boljih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Navodi se da tokom sastanka potvrđen je kontinuitet odlične saradnje između ministarstava pravde dvije zemlje.

Ministar Milović izrazio je zahvalnost na dosadašnjoj podršci koju SAD pruža crnogorskom pravosuđu naglasivši da je ona od “krucijalnog značaja ne samo za unapređenje našeg pravosudnog sistema, već i za ispunjavanje evropske agende Crne Gore”.

Takođe, iz Ministarstva pravde navode da obostrano je konstatovana neophodnost dalje podrške Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) i Specijalnom policijskom odjeljenju (SPO), kako u proširenju njihovih kapaciteta, tako i u vezi što skorijeg preseljenja u nove prostorije u staroj zgradi Vlade.

Dodaje se da u otvorenom i srdačnom sastanku Milović i Švorc su izrazili snažno uvjerenje da će ovi koraci dodatno osnažiti pravosudni sistem Crne Gore i unaprijediti borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Iz resora su naveli da  sastanku su sa američke strane prisustvovali i Kris Smit, zamjenik direktora, Goran Krnjajić, oficir za Crnu Goru i region u Ministarstvu pravde SAD, Peng Su, savjetnica, te Ken Brajan iz FBI, dok je sa crnogorske strane prisustvovao i Dragutin Đeković, generalni direktor Direktorata za kapitalne, međunarodne i projekte iz fondova EU.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.