Ambasador Rašid Hasan Pur Baei: Pogibija predsjednika Raisija neće uticati na pravac spoljne politike Irana

0

Ambasador Irana u Srbiji Raših Hasan Pur Baei izjavio je danas da pogibija predsjednika Ebrahima Raisija i ministra spoljnih poslova Hoseina Amira Abdolahijana neće uticati na pravac spoljne politike Irana jer su principi iranske spoljne politike institucionalizovani i ne zavise mnogo od pojedinca, napomenuvši da je doktrina spoljne politike Irana definisana i utemeljena.

„Zahvalio bih se Srbiji kao i građanim što su nam u ovim okolnostima poslali poruke saosjećanja i solidardnosti, počevši od predsjednika Srbije do najobičnijih građana. U većini tih poruka je bilo naglašeno da je padom ove letelice Srbija izgubila svog prijatelja. Veoma smo tužni zbog gubitka predsednika Irana i ministra spoljnih poslova, ali imamo dovoljno kapaciteta tako da se njihovim gubitkom neće stvoriti vakuum za poremećaj u funkcionisanju države“, poručio je on za Tanjug.

Baei kaže da je odmah nakon smrti predsjednika Raisija i ministra spoljnih poslova, koji su zajedno sa još šest zvaničnika i članova posade poginuli u nedelju u padu helikoptera na severozapadu Irana, Mohamad Mohber imenovan za v.d. predsednika Irana, a Ali Bageri Kani imenovan za v.d. ministra spoljnih poslova, napomenuvši da je istog dana objavljeno da će se 28. juna održati predsjednički izbori kako bi tranzicioni period prošao što laganije.

(tanjug.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.