U Ulcinju Mavrić i Nimanbegu u trci za prvu fotelju; Ivana Popović najbliža fotelji predsjednice parlamenta

0

Ulcinjska Forca uskoro će predložiti svog kandidata za novog predsjednika Opštine, a osim predsjednika lokalnog parlamenta Ardijana Mavrića sada je u igri i njegov stranački kolega i lider te partije Genci Nimanbegu.

Prema nezvaničnim informacijama za nasljednika Mavrića na funkciji predsjednika opštinske Skupštine favorit je odbornica Demokratske partije socijalista (DPS) Ivana Popović, a mjesto sekretara za budžet i finansije trebalo bi da preuzme novoizabrani šef ulcinjskog odbora te stranke Arijan Ljamović.

Buduća imenovanja posljedica su nedavne prekompozicije snaga u lokalnom parlamnetu, gdje ubjedljivu većinu ima novouspostavljena koalicija Demokratske partije (DP), Force, DPS, Socijaldemokrata (SD), Demokratskog saveza u Crnoj Gori, Socijaldemokratske partije i Bošnjačke stranke (BS).

Nova većina u ulcinjskom parlamentu, koji broji 33 odbornika, imaće 21 mandat. U opozicionim klupama, osim Demokratske unije Albanaca (DUA) i Demokrata, koji ni u prethodne dvije godine nijesu bili dio vlasti, završile su i njihove kolege iz Građanskog pokreta URA i Albanske alternative, koji su do sada bili dio već bivše vladajuće koalicije sa DP, SD, SDP i Forcom.

Ulcinjska bivša vladajuća većina, formirana nakon izbora 2022. godine, koju su činili koalicija “Za novi početak”(URA, DP, SD, SDP i AA) i Forca, sedmicama unazad postojala je samo na papiru, jer su URA i AA zaključile sporazum sa opozicionom DUA o ulasku te partije u vlast na lokalnom nivou, dok su neke od stranaka vlasti takođe vodile pregovore sa DPS o formiranju drugačije većine.

Tajni pregovori i zakulisane radnje na ulcinjskoj političkoj pozornici počele su oko mjesec prije najavljene rotacije na mjestima predsjednika Opštine i Skupštine, koje su pokrivali Omer Bajraktari (URA) i Mavrić.

Shodno koalicionom sporazumu, početkom juna URA je čelnu poziciju u najjužnijoj Opštini u naredne dvije godine do redovnih izbora trebalo da prepusti Forci, a da od nje preuzme funkciju šefa lokalnog parlamenta.

Da je URA uspjela u pokušaju da uspostavi novu većinu, postojala je mogućnost da ta partija i poslije juna zadrži funkciju gradonačelnika Ulcinja.

Međutim, sada bi predsjednik Opštine trebalo da bude iz redova Force, a šef lokalnog parlamenta iz DPS.

“Sezona je na pragu, mora još dosta da se radi i mislim da je svima u interesu da se što prije konstituiše nova vlast”, kazao je juče “Vijestima” sagovornik iz nove većine.

U novoj konstelaciji snaga, DP Fatmira Đeke uglavnom je zadržao pozicije koje je imao i u prethodnoj vlasti kao i Forca, koja će samo umjesto potpredsjednika Opštine dobiti mjesto glavnog gradskog arhitekte.

DPS će osim čelnika Skupštine i Sekretarijata za budžet i finansije u novoj vlasti imati i sekretara za sport i mlade, sekretara za poljoprivredu, ruralni razvoj i ekologiju i zamjenika direktora u Vodovodu.

Socijaldemokrate, će, prema saznanjima Vijesti, osim dosadašnjih funkcija u vlasti dobiti i mjesto direktora Parking servisa.

Demokratskom savezu u Crnoj Gori pripašće čelne funkcije u JP Urbanizam, projektovanje i nadzor i Preduzeću za uzgoj i zaštitu divljači.

I SDP će zadržati postojeće pozicije i pride dobiti čelnu funkciju u Sekretarijatu za kulturu i društvene djelatnosti i pomoćnika sekretara za sport i mlade.

Za sada nije poznato šta će pripasti BS u novoj raspodjeli funkcija.

Traže hitnu smjenu Bajraktarija

Shodno Zakonu o lokalnoj samoupravi, Forca, DP, DS u CG, DPS, SD, SDP i BS pokrenuli su juče postupak za razrješenje predsjednika Opštine Omera Bajraktarija.

“U obrazloženju predloga navodimo više razloga, od kojih su najbitniji da predsjednik nije obezbijedio sprovođenje strateškog plana Opštine Ulcinj, da nije sproveo Program podizanja spomen-obilježja u opštini Ulcinj za 2023. godinu i da nije donio Program privremenih objekata poslije isteka Programa 2019-2023”, piše u dopisu nove većine.

“Činjenica da je nezakonitim razriješenjem sekretara za investicije te sekretara za privredu i ekonomski razvoj poremećeno infrastrukturno pripremanje grada za sezonu i izdavanja rješenja za rad privrednicima pred sezonu, ukazuje da je postupak smjene predsjednika koji je izgubio legitimitet, hitne prirode”, stoji u dopisu.

 

(Vijesti.me)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.