Stoltenberg: NATO je protiv naoružavanja KBS-a!

0

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da takozvane Kosovske bezbjednosne snage nemaju podršku NATO da se naoružavaju, kao i da tranzicija tzv. KBS u vojsku nije dobra.

On je to rekao u intervjuu za Tanjug na pitanje zašto NATO dozvoljava naoružavanje tzv. KBS i kupovinu dronova. Naglasio je da je NATO bio protiv toga.

Na pitanje o članstvu tzv. Kosova u Alijansi, Stoltenberg je rekao da svaka odluka o članstvu mora da bude sprovedena konsenzusom svih članica NATO-a.

„Ako neke članice nisu priznale Kosovo, samim tim to predstavlja problem za članstvo. Vjerujemo da je jedini put ka mirnom rješenju i prosperitetu podrška dijalogu uz posredstvo EU“, rekao je on.

Upitan o povećanju broja patrola na sjeveru KiM, Stoltenberg je rekao da je NATO četiri puta povećao svoje prisustvo na sjeveru i dodao da je od komandanata NATO da procene da li je potrebno dugoročnije prisustvo

„Čekamo dalje preporuke prije bilo kakvih novih odluka“, rekao je Stoltenberg.

Na pitanje kako tumači što su tzv. KBS naoružane i raspoređene na sjeveru, Stoltenberg kaže da moraju da se razlikuju „kosovske bezbjednosne snage“ od policije.

„U dogovoru iz 2013. godine se jasno navodi da kosovske snage ne mogu biti prekomandovane na sjever Kosova, bez potvrde NATO komandanta i turskog generala koji trenutno vodi snage Kfor. Ali policija ne potpada pod taj dogovor, ali takođe smo izrazili da očekujemo i koordinaciju i da Kfor bude obaviješten, ako bude prekomandi ili kada one budu takve da utiču na bezbjednosnu situaciju i prouzrokuju nesigurnost“, rekao je Stoltenberg.

Govoreći o saradnji NATO i Srbije on je istakao da bi voleo da vidi dublju saradnju i veći nivo saradnje ali da u potpunosti poštuje neutralnsot Srbije i to da ne želi u NATO.

„Što se tiče poruke predsjednika Vučića da se uspostave zajedničke vježbe, to je važan korak. A paralelno s tim vidjećemo kako možemo da imamo i nove partnerske programe koji će pokriti različite korake“, rekao je prvi čovjek NATO-a.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.