Mladen Mikijelj

Spajić sa pomoćnikom generalnog sekretara NATO-a: Fokus na razvoj, identitetske tenzije su iza nas

0

NATO posebno cijeni ulogu Crne Gore u očuvanju mira i smanjivanju regionalnih tenzija, a naša zemlja je spremna da svojim primjerom snažnije doprinese rješavanju otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu, zaključak je susreta predsjednika Vlade Milojka Spajića sa pomoćnikom generalnog sekretara NATO-a za obavještajne i bezbjednosne poslove Skota Breja, koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

“Sa fokusom na ekonomiju i jačanje životnog standarda građana, umjesto na pitanja etničkih podjela vodimo se primjerom razvijenih zemalja poput Singapura u kome je standard građana na nivou da je svako peto domaćinstvo milionersko. Pitanja identitetskih podjela ostavili smo iza sebe – svojim primjerom želimo da budemo pouzdan oslonac cijelom regionu i našim međunarodnim partnerima” poručio je premijer Spajić.

“Da bi bio prosperitetan region mora ostaviti prošlost iza sebe i fokusirati se na ekonomiju i razvoj. Vrijeme je da na Zapadnom Balkanu standard građana bude na prvom mjestu. Crna Gora je sa izborom 44. Vlade zasigurno krenula tim putem” zaključio je on.

Premijer je podsjetio na sprovođenje Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova kao model po kome se mogu rješavati otvorena pitanja i  kazao da je Crna Gora spremna da pomogne i doprinese smirivanju tenzija u regionu.

Pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za obavještajne i bezbjednosne poslove Skot Brej kazao je da NATO izuzetno cijeni konstruktivnu ulogu Crne Gore u regionu.

“Kao zemlja koja nema otvorenih pitanja sa susjedima, u potpunosti usklađena sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU i fokusirana na ekonomski razvoj, Vaša zemlja predstavlja primjer ostalima i pouzdan je partner NATO-a na Zapadnom Balkanu”, poručio je Brej.

Na sastanku je bilo riječi o aktuelnim prilikama u bezbjednosnom sektoru i ponovljena puna podrška Crnoj Gori na planu sprovođenja NATO bezbjednosnih prioriteta i politika.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.