Mladen Mikijelj

Vujović: Uloga pozorišta je neprekidna borba za emancipaciju društva

0

Iznenadio nas je narativ kojim je umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta Janko Jelić odbio izvođenje predstave „Izložene“ NVU Bunt scena, saopštila je Tamara Vujović, ministarka kulture i medija Crne Gore.

„Uloga pozorišta je neprekidna borba za emancipaciju cijelog društva, a nasilje nad ženama je tema koja ga nažalost još uvijek opterećuje i ne smije biti relativizovana. Institucije kulture moraju prepoznati značaj nezavisne scene i biti otvorene da publici pruže mogućnost da konzumiraju sadržaje koji nastaju u nezavisnoj produkciji, a koje se bave važnim i aktuelnim društvenim problemima“, izjavila je Vujović.

Prema njenin riječima, „vođenje institucije kulture, biranje i kreiranje kulturnih sadržaja i programa za publiku odgovoren je posao, koji moraju voditi oni koji su svjesni značaja kojim kultura može da mijenja stvari na bolje i podiže svijest u javnosti“.

„Nikšićko pozorište nije dio institucionalnog sistema u nadležnosti Ministarstva kulture i medija, već lokalne samouprave – Opštine Nikšić. Kao što je rekao Fose, umjetnost nam „dopušta da ono što je strano i nepoznato jasno zasija. Umjetnost je mir!“ I to treba svi da naučimo da poštujemo“, zaključila je Vujović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.