UPCG i MONSTAT dogovorili potpisivanje Memoranduma o saradnji

0

Na sastanku generalne sekretarke Unije poslodavaca UPCG Suzane Radulović i direktora Uprave za statistiku (Monstat) Miroslava Pejovića, dogovoreno je da okvir dalje saradnje ove dvije institucije bude Memorandum koji će uskoro biti potpisanopšteno je iz UPCG.

“Tokom sastanka razgovarano je o važnosti svakog pojedinačnog privrednog subjekta i njihovim rezultatima u cilju kontinuiranog praćenja ekonomskih pokazatelja i trendova, kao jedine mjere koja može obezbijediti prikaz realnog stanja i dati tačan uvid u rast i razvoj naše ekonomije. Takav pristup naročito se očekuje od kreatora politika, planova, strateških i drugih dokumenata koji se u tim procesima moraju voditi zvaničnim statističkim podacima”, kaže se u saopštenju.

Međutim, dodaju, u praksi se dešava da, usljed nedostatka ili nepotpunosti podataka, nastaju neprecizne analize koje mugu uticati na donošenje pogresnih odluke.

“Ocijenjeno je da su tačni i pouzdani statistički podaci od suštinskog značaja za dobijanje realne slike o ekonomskim trendovima, kretanjima i potrebama, kako bi se mogle planirati odluke, mjere i politike kojima se utiče na sve aspekte društva i privrede. Takođe, učesnici su govorili i o brojnim problemima u poslovanju privrednika, ističući brojne biznis barijere i administrativna opterećenja”, napominje se u saopštenju.

Razgovaralo se i o aktuelnom procesu digitalizacije javne uprave i potrebi uvezivanja svih registara u sistemu i njihovom pristupu za potrebe Monstat-a.

Učesnici su najavili spremnost da u daljoj komunikaciji preciziraju detalje budućih zajedničkih aktivnosti koje će UPCG i Monstat realizovati u vidu edukativnih tribina i informativnih događaja za privrednike.

Ispred Monstat-a, događaju je prisustvovala pomoćnica direktora za Sektor makroekonomske statistike, nacionalnih računa i cijena Branka Šušić Radovanović, dok su učesnici ispred UPCG bili presjednik Skupštine Slaviša Šćekić, član Izvršnog odbora Danko Obradović, kao i Marina Jovanović, savjetnica za marketing i edukaciju i članica Savjeta Monstat-a.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.