SAD uvode nove sankcije Rusiji

0

Sjedinjene Američke Države uvode nove sankcije Rusiji, u akciji obilježavanja druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, rekao je zamjenik američkog ministra finansija Vali Adejemo za Rojters.

Adejemo je naveo da će se navedenom akcijom ciljati na 500 meta, odnosno ciljeva koji bi trebali biti podvrgnuti sankcijama, prenosi Hina.

“Akcija, preduzeta u partnerstvu s drugim zemljama, biće usmjerena na ruske vojno-industrijske komplekse i kompanije u trećim zemljama koje Rusiji olakšavaju pristup robi koju želi”, rekao je Adejemo.

Vašington, navodi se, nastoji da pozove Rusiju na odgovornost zbog rata i smrti opozicionog čelnika Alekseja Navaljnog.

“Uvešćemo stotine sankcija samo ovdje u Sjedinjenim Američkim Državama, ali važno je zapamtiti da nije samo Amerika ta koja preduzima akcije”, rekao je Adejemo.

Navedeni paket bit će posljednji u nizu sankcija protiv Moskve koje su najavile Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, u kojoj su ubijeni desetine hiljada ljudi i uništeni brojni gradovi.

Nove sankcije dolaze dok SAD i njegovi saveznici žele održati pritisak na Rusiju, uprkos sumnjama da će Kongres SAD-a odobriti dodatnu pomoć Kijevu.

‘Usporavanje’ Rusije

Administracija predsjednika Džoa Bajdena iscrpila je novac prethodno odobren za Ukrajinu, a zahtjev za dodatnim sredstvima “stoji” u Zastupničkom domu koji kontrolišu republikanci.

“Sankcije i kontrola izvoza usmjerene su na usporavanje Rusije, što im otežava vođenje rata po njihovom izboru u Ukrajini”, rekao je Adejemo, dodavši da Kongres treba djelovati kako bi Ukrajini dao potrebne resurse.

Stručnjaci su, međutim, upozorili da sankcije nisu dovoljne da zaustave napade Moskve.

Ruska ekonomija je pet posto manja nego što se ranije predviđalo, naglasila je glavna ekonomistkinja za sankcije Račel Lingas, na veb-stranici američkog Ministarstva finansija.

Ipak, ruska ekonomija ima rezultate iznad očekivanja, pri čemu im je Međunarodni monetarni fond u januaru prognozirao rast BDP-a od 2,6 posto za 2024. godinu, a što je povećanje od 1,5 postotnih bodova u odnosu na procjenu iz oktobra.

S druge strane, portparolka MMF-a Džuli Kozak izjavila je u četvrtak kako je jasno da je Rusija sada u ratnoj ekonomiji, s vojnim izdacima koji podstiču proizvodnju oružja, državnim socijalnim transferima koji podržavaju potrošnju i rastućom inflacijom.

 

(Al Jazeera)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.