Milović: Razumijemo nervozu Marka Kovača, obećanja data Do Kvonu ne mogu da se ispune

0

Razumijemo nervozu bivšeg ministra pravde Marka Kovača, jer neka obećanja koja su data Do Kvonu, sad na veliku nesreću i nervozu pojedinih ne mogu da se ispune, saopštio je ministar pravde Andrej Milović.

On je reagovao na prethodnu izjavu Kovača, gdje je on, između ostalog, kazao da Milović ne može da se sakrije od krivičnog postupka.

„Nervoza raste jer su obećali Do Kvonu da neće biti izručen SAD. Sada nijesu u poziciji da odlučuju i da ispune dato obećanje pa raste nervoza. O ulozi Kovača u slučaju Do Kvon detaljno sam govorio u SDT na saslušanju. Neki su prevarili Do Kvona. Obećali su mu da će, ako u spornom pismu poveže premijera Spajića i sebe, dobiti zaštitu, da neće biti izručen SAD, a možda ni Koreji. Sad su na muci i shvatamo zbog čega su usplahireni i čemu ovolika nervoza“, navodi se u saopštenju.

Milović je istakao da je, kako kaže, interesantna i informacija da Do Kvonovi digitalni novčanici na blokčejnu pokazuju da je milionska svota prebačena na druge digitalne novčanike.

Na koje, utvrdiće istraga, dodaje Milović.

On je poručio da kad je riječ o žurbi da se Do Kvon izruči, „prava prvenstva država koje ga traže i pozivanju na zakone, i tu je situacija prilično jasna“.

“ ‘Ako izručenje istog lica traži više država zbog istog ili različitih krivičnih djela, prilikom odlučivanja o dozvoli izručenja uzeće se u obzir težina krivičnih djela, mjesto izvršenja, redosljed podnošenja zahtjeva, državljanstvo traženog lica, mogućnost daljeg izručenja drugoj državi, kao i druge okolnosti’, piše u Članu 26 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći, s čim je Kovač upoznat, iako se pravi nemušt, jer je ključno pitanje ovdje ko se plaši da Do Kvon ne propjeva“, pieš u saopštenju.

„I na kraju, Ministarstvo pravde ne može da da netačne podatke, pogotovu kada je sve išlo preko Ministarstva vanjskih poslova, ali i to razumijem jer ko se topi za slamku se hvata“, zaključuje se.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.