Duda: Zelenski može da traži sve, ali ne možemo sve da mu damo

0

Predsjednik Poljske Andrej Duda rekao je da predsjednik Ukrajine može da traži sve, ali da Poljska ne može da mu da sve, i da nema mnogo šta poljska vlada da rješava u vezi sa blokadom granice sa Ukrajinom i da pregovara sa poljskim poljoprivrednicima kada je nekontrolisani uvoz ukrajinskog žita – evropski problem.

“Ne može se govoriti o Ukrajincima da su nezahvalni. Oni su u teškoj situaciji. Volodimir Zelenski može da traži sve, ali mi ne možemo sve da mu damo. U stanju sam da im oprostim te riječi jer su oni pod ogromnim pritiskom, svakog dana tamo ginu ljudi”, kazao je Duda poljskoj privatnoj televiziji Polsat, prenosi agencija Beta.

Povodom najnovijih optužbi Zelenskog da Poljaci nisu solidarni kada njihovi poljoprivrednici i prevoznici blokiraju granice, i kasnijeg apela Zelenskog poljskom premijeru Donaldu Tusku da se sretnu u petak zajedno sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom Fon der LAJen kako bi se uklonile blokade, Duda je kazao da to nije poljski, već evropski problem.

“Šta mi imamo da pregovaramo sa poljoprivrednicima da prestanu da protestuju? Po meni oni su u pravu. Duboko osjećam da sam podržao Ukrajinu. Rekao sam premijeru Tusku da je on bio među najvišim zvaničnicima u Briselu, poznaje evropske činovnike. Neka ih uvjeri da je to njihov problem”, kazao je Duda.

Predsednik je podsjetio da na Poljsku padaju ruske rakete jer su pogranična zemlja, ali da Poljaci pomažu Ukrajini, da su joj poslali avione i oružje i da su stavili na raspolaganje aerodrom u Žešovu i puteve i željeznice da u Ukrajinu stigne pomoć, ali da se zbog problema sa nekontrolisanim uvozom ukrajinskih žitarica i poljoprivrednih proizvoda, što je dozvolila Evropska unija, u Poljskoj da se zaštite njeni poljoprivrednici razmatralo i zatvaranje granice.

Zajednička evropska odbrana

“Raspravljalo se i tome da se potpuno zatvori granica, ali da istovremeno bude garantovan prolaz vojne i humanitarne pomoći. Prema onome što mi je rekao premijer, ta pomoć ni na koji način nije ugrožena”, rekao je Duda.

Poljski predsjednik i dalje vjeruje da će Ukrajina biti u stanju da vrati sve svoje teritorije koje je okupirala pa anketirala Rusija, između ostalog i Krim.

“Sada je najvažnije da Ukrajina sve vrijeme bude za pregovaračkim stolom. Posebno ako bi počeli mirovni pregovori”, kazao je Duda.

Andrzej Duda je u intervjuu televiziji Polsat podržao zajedničku evropsku odbranu u smislu da armije zemalja članica tješnje sarađuju, ali je naglasio da to treba da ostane u okviru NATO-a.

Na pitanje da li Poljska treba da traži da je SAD uvrsti u program Nuclear Sharing, u kojem su američke nuklearne rakete raspoređene u nekoliko savezničkih zemalja, poljski predsjednik odgovorio je da bi to svakako ojačalo sigurnost Poljske.

“Ali ta odluka je na saveznicima”, kazao je Duda.

 

(Al Jazeera, agencije)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.