Komedija: ‘Oće da se bore protiv korupcije bez direktora policije!

0

Vlada Crne Gore je, na jučerašnjoj sjednici, donijela Odluku od obrazovanju Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, koji bi, kako su kazali, činili predsjednik, zamjenik predsjednika i 21 član.

Zanimljivo je da u tom Savjetu nije predviđeno mjesto za direktora Uprave policije, pa je poziv za trenutno prvog čovjeka te ustanove Zorana Brđanina, izostao.

Predviđeno je i da funkcija predsjednika Savjeta pripadne potpredsjedniku Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju, na čijem je čelu trenutno Momo Koprivica, dok će njegov zamjenik biti aktuelni ministar pravde, Andrej Milović.

Ostala mjesta u Savjetu predviđena su za potpredsjednika Vlade za obrazovanje, zdravstvo i socijalu, ministre više resora – unutrašnjih poslova, finansija, prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, javne uprave, te ministra turizma ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera.

Savjet će još činiti i ministar energetike i rudarstva, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, direktor Agencije za sprečavanje korupcije, direktor ANB-a, Poreske uprave i Uprave carina. U Savjetu će se naći i glavni specijalni tužilac kao i vrhovni državni tužilac, te predsjednik Vrhovnog suda, kao i predstavnici Privredne komore, Zajednice opština i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

U Savjetu će se naći i tri predstavnika nevladinog sektora.

Iz Vlade objašnjavaju i na koji način je zamišljeno da Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije funkcioniše.

„Zadaci Savjeta su da pripremi strategiju za borbu protiv korupcije sa pratećim akcionim planovima u saradnji sa Ministarstvom pravde i prati njeno sprovođenje; organizuje, sinhronizuje, prati prioritete, dinamiku i rokove realizacije aktivnosti čiji su nosioci državni organi, organi državne uprave, organi lokalne samouprave, organi lokalne uprave i druge nadležne institucije i ocjenjuje postignute rezultate u ostvarivanju ciljeva strategije; dostavlja Vladi izvještaje o realizovanim aktivnostima sa ocjenom stanja i analizom koja se odnosi na prevenciju i borbu protiv korupcije i predlogom daljih mjera za uspješniju implementaciju strategije, najmanje dva puta godišnje; predlaže Vladi preduzimanje drugih mjera i aktivnosti od značaja za borbu protiv korupcije kada je to u određenim oblastima potrebno i daje preporuke Vladi u cilju unapređenja normativnog okvira za prevenciju korupcije“, istakli su iz Vlade.

Navode da će posebnom odlukom imenovati predsjednika, zamjenika predsjednika, članove i sekretara Savjeta.

Komentarišući odluku o formiranju Savjeta, potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica poručio je da je glavni cilj ozdravljenje društva.

„Vlada je današnjim odlukama pokazala volju da se uhvati u koštac sa korupocijom koja se tolerisala od strane bivših vlasti. Savjet će biti u reprezentativnom sastavu i biće to jedan izuzetan motor i katalizator za ubrzanje EU procesa“, kazao je Koprivica.

Glavni zadatak će im biti, kako je poručio, izrada strategije za borbu protiv korupcije.

(RTCG)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.