Registrovano 45 slučajeva malih boginja u Srbiji

0

U Srbiji, u ovoj godini, je registrovano 45 slučajeva malih boginja, objavio je danas Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Na teritoriji Smedereva registrovano je ukupno 40 slučajeva morbila, naveo je taj institut na svom sajtu.

Radi se o 23 nevakcinisane osobe ispod dvije godine života, tri osobe predškolskog uzrasta i četrnaest odraslih, a komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod dvoje oboljele djece.

Na teritoriji Novog Sada registrovana su dva slučaja morbila i to kod nevakcinisane osobe uzrasta devet godina i kod osobe stare 40 godina.

Na teritoriji Beograda registrovana su tri slučaja morbila, kod djeteta uzrasta četiri mjeseca, osobe stare 21 godinu i kod djeteta uzrasta četrnaest mjeseci.

Zavod za javno zdravlje Požarevac je 12. januara prijavio epidemiju u Smederevu, a nadležni sprovode epidemiološko istraživanje i koordiniraju mjerama sprečavanja širenja bolesti.

U Srbiji, od 11.januara na snazi su pooštrene mjere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama, a u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti.

U posljednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. registrovano je oko 5.800 oboljelih, od kojih je 93 odsto bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim statusom.

Jedna trećina oboljelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike, a bilo je registrovano 15 smrtnih ishoda, dodao je Batut.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.