Rasmusen: Zapad je uveo više od 18.000 aktivnih mjera protiv Rusije koje nisu urodile plodom

0

Nekadašnji generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen pozvao je, u autorskom tekstu za „Fajnenšel tajms“, Zapad da uradi više na sankcionisanju Rusije jer dosadašnje mjere nisu urodile plodom.

„Rusija je brzo nadmašila Iran kao zemlja protiv koje je uvedeno najviše sankcija“, naveo je on i dodao da je „do kraja 2023. bilo više od 18.000 aktivnih mjera usmjerenih protiv ruskih pojedinaca i entiteta“.

Uprkos mjerama i pomoći Kijevu koja se mjeri milijardama dolara, ruska ekonomija nije propala, vojska nije stala, a Ukrajina nije uspjela da „pobijedi“.

Stoga, navodi Rasmusen, Zapad treba da pojača pritisak i fokusira se na tri oblasti – odlučnije sprovođenje postojećih sankcija kako vojna oprema ne bi stizala do Rusije, uvođenje novih sankcija teškoj industriji i upotrebu zamrznutih ruskih sredstava za finansiranje „pobjede i oporavka Ukrajine“.

Bivši šef NATO u tekstu lamentira što zapadna oprema i tehnologija, uprkos sankcijama, stižu do Moskve, a sama Rusija se širi na druga tržišta koja ne prate politiku koju diktiraju SAD.

Rasmusen navodi da je ruska ekonomija bila pripremljena za dugi sukob i da Zapad sada mora da odgovori targetiranjem nuklearne industrije, proizvodnje čelika i aluminijuma i plemenitih gasova. Ono Rasmunsen ne uzima u obzir je činjenica da će targetiranjem ruske industrije „potkačiti“ i zapadne privrede koje zavise od ruske robe.

Na kraju, smatra on, zapadni lideri ne treba da budu gadljivi na upotrebu zamrznutih ruskih sredstava da pomognu Ukrajini. Rasmusen je odbacio oklijevanja članica G7 koje brinu da bi takav potez mogao da podstakne druge zemlje da povuku svoje rezerve. „Taj strah je pretjeran“, uvjeren je bivši danski premijer. „Veća briga bi trebalo da bude što naše nečinjenje vodi ruskom uspjehu u Ukrajini.“

„Sankcije nikada nisu 100 posto efikasne, ali u ratu iscrpljivanja moramo da iskoristimo sve što je u našem arsenalu da Ukrajini obezbijedimo pobjedu“, zaključuje Rasmusen, ne obrazloživši zašto misli da će nove sankcije imati ikakvog uticaja na situaciju na terenu.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.