Održan prvi sastanak Vladine Komisije za unapređenje odnosa sa Italijom: Izložen plan aktivnosti, najavljena posjeta

0

Prva konstitutivna sjednica Komisije za unapređenje modaliteta odnosa Crne Gore i Italije u oblasti rada, obrazovanja, zdravstva i socijalne politike održana je danas.

Komisija je obrazovana Odlukom Vlade Crne Gore od 29. 12. 2023. godine, imajući u vidu neophodnost definisanja okvira strateške saradnje između Crne Gore i Italije i modaliteta jačanja međusobnih odnosa, polazeći od tradicionalnih prijateljskih, istorijskih i savremenih veza koje postoje između dvije zemlje, a s obzirom na aspiraciju Crne Gore da postane punopravna članica Evropske unije i na podršku koju Italija pruža tom procesu.

Za predsjednika Komisije Vlada je imenovala Srđana Pavićevića, potpredsjednika Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu, dok su ostali članovi Komisije resorni ministri: zdravlja, prosvjete, nauke i inovacija, rada i socijalnog staranja, evropskih poslova, spoljnih poslova, kao i odgovarajući predstavnici Kabineta predsjednika Vlade Crne Gore, Kabineta potpredsjednika Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalnu politiku, kabineta ministra finansija i Generalnog sekretarijata Vlade.

Kako je obrazložio Pavićević, prevashodni cilj ove komisije jeste uspostavljanje direktnih, otvorenih kanala stalne komunikacije sa Italijom (kao osnivačem EU), koja pruža snažnu podršku proširenju Evropske unije. Cilj su i moguća saradnja i podrška Italije u realizaciji ključnih infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori.

Redovni zadaci Komisije jesu da prati, koordinira i identifikuje nove mogućnosti za razvoj bilateralnih odnosa u oblasti rada, obrazovanja, zdravstva i socijalne politike Crne Gore sa Italijom; predlaže nova rješenja za unapređenje odnosa i saradnje u oblasti rada, obrazovanja, zdravstva i socijalne politike između organizacija i državnih institucija Crne Gore i Italije; razmatra pitanja u vezi s evropskim integracijama u oblasti rada, obrazovanja, zdravstva i socijalne politike i kreira plan bilateralnih susreta radi razmjene iskustava i utvrđivanja novih oblika saradnje iz domena evropskih integracija u oblasti rada, obrazovanja, zdravstva i socijalne politike.

U skladu sa planom rada i platformom o saradnji sa Italijom, već su preduzete mjere i aktivnosti na definisanju okvira saradnje i mogućih aktera s obje strane.

Takođe, u cilju realizacije prve zvanične posjete Italiji, koja je planirana za kraj februara i početak marta, obavljene su pripremne aktivnosti koje se odnose na organizaciju sastanaka sa ministrom zdravlja (O. Schillaci) i drugim partnerima, kao i na obilazak najznačajnijih medicinskih centara u Regiji Toskana.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.