Rakočević (DPS): Ne mislim da su crkveni protesni skupovi nepoželjni

1

Gubitak političkog rejtinga razlog je zbog kojeg je Demokratski front (DF) odlučio da ipak bojkotuje lokalne izbore u Tivtu, ocijenio je šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Nikola Rakočević.

Rakočević je Pobjedi rekao da se radi o retrogradnom političkom subjektu, koji uvijek insistira na vaninstitucionalnom političkom djelovanju i produkciji političke nestabilnosti u kojoj se najbolje snalaze.

“Za njihovu odluku jednako je relevantna i činjenica koje počinju i sami da budu svjesni: da je politički rejting DF-a u ozbiljnom padu, pa u strahu od te potvrde, bojkot izbora dođe kao logičan alibi”,smatra Rakočević.

On je kazao da kada bi legitimitet izbora bio narušen svaki put kada bi neko odlučio da ih bojkotuje, tada bi uveli, ne samo u Crnoj Gori, već i šire, novi politički princip, a vjerovatno i novo političko uređenje, svakako sličnije anarhiji nego demokratiji.

Upitan da li vidi kraj litijama na kojima učestvuje veliki broj građana, budući da ima informacija da će ta okupljanja u organizaciji SPC potrajati, Rakoćević je odgovorio ne mislim da je uopšte sporno pravo organizatora litija da protestuju.

“Ne mislim da su sami protesni skupovi nepoželjni, dok god su mirni, pa i uprkos tome sto se na njima često može vidjeti antidržavna ikonografija”, naveo je Rakočević.

On je rekao da demokratija nalaže da morate biti tolerantni i strpljivi i prema takvom vidu iskazivanja nezadovoljstva.

“Posebno ne mislim da su protesti problematični jer su krajnje politički i to je sasvim jasno, a jedna od ključnih tekovina demokratije je upravo tolerantnost prema različitim pogledima na stanje stvari. Da je Crna Gora uređena kao teokratija, što nam sugerišu predstavnici Srpske crkve, ili po principu istočne civilizacije, kojima treba da težimo, po mišljenju SPC, protesti u državi bi zasigurno bili zabranjeni”, kazao je Rakočević.

1 Comment
  1. Vladimir komentariše

    Crkva hoće da povučete sramni zakon i tačka. A ova podmetanja Vama na čast.

    27
    4
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.