Radić: Neophodna svojevrsna lustracija u pravosuđu na svim nivoima

0

Kandidatkinja za poslanicu koalicije „Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru“ Mirela Radić poručuje da je Crnoj Gori neophodna svojevrsna lustracija u pravosuđu na svim nivoima, sprovedena kroz sveobuhvatne reforme. Za izgradnju pravne države, kaže, potrebno je hitno donošenje zakona o Skupštini i Vladi.

Radić u saopštenju navodi da je nezavisno sudstvo jedan od temelja pravne države. Poručuje da tužioci i sudije ne bi smjeli da budu pod bilo kakvim uticajem ili političkom kontrolom, a danas je, kako dodaje, to loša i prisutna praksa koja ima obrise javnog i neskrivenog.

„Najupečatljiviji je svakako primjer vezan za izbor sudija Ustavnog suda kada je cjelokupna crnogorska javnost svjedočila o bestijalnosti i bahatosti političkih elita u Skupštini koje su pred licem javnosti definisali kvote po kojima partije treba da imaju sopstvene sudije, po principu jedan vaš, a jedan naš?! Da nije žalosno, bilo bi smiješno… Tako se i dogodilo, dok su gotovo svi ćutali na taj izraz osionosti kojim je pogažena jedna grana vlasti u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju.

Ovakvi izbori sudija, Tužilačkog i Sudskog savjeta, navodi Radić, apsolutno ne garantuju jednakost pred zakonom.

„Na ovaj način Ustavom zagarantovan princip jednakosti svih građana pred zakonom i nezavisnost sudske vlasti postaje mrtvo slovo na papiru i građani su prepušteni „političkim“ sudijama, koji će suditi onako kako im nalažu oni kojima imaju „zahvaliti“ za izbor na sudijsku funkciju. Već dugo raspušteni crnogorski parlament koji je u ovom sazivu i prestao da postoji gazio je Ustav Crne Gore u kontinuitetu, a sve zbog interesa političkih partija koje su u tom trenutku tvorile parlamentarnu većinu“, kazala je Radić.

Neprihvatljivim smatra da zakonodavni dom bude iznad Ustava i zakona ove države.

„Nažalost, to će se dešavati sve dok crnogorsko pravosuđe, u pravom smislu te riječi – ne bude nezavisno, dok na čelo pravosudnih institucija ne dođu stručni, odvažni i kompetentni ljudi, koji karijere nijesu gradili zahvaljujući skrivenom političkom aktivizmu i podršci partija, već strogim poštovanjem zakona i Ustava“, kazala je Radić.

Poručuje da je Crnoj Gori nepohodna svojevrsna lustracija u pravosuđu na svim nivoima, sprovedena kroz sveobuhvatne reforme. Za izgradnju pravne države potrebno je hitno donošenje zakona o Skupštini i Vladi.

„Naš građanski pokret i koalicija ‘Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru’ će u periodu pred nama u zakonskom roku odgovoriti na javni poziv koji je Ministarstvo pravde uputilo za uključivanje u pripreme izrade Strategije reforme pravosuđa 2024.-2027. sa Akcionim planom za period 2024.-2025. Daćemo konstruktivne predloge i sugestije koji će pravosuđe u Crnoj Gori postaviti na pijedestal vladavine prava, na način što ćemo našim prijedlozima utrti put pregovaračkom procesu za poglavlje 23 kada je u pitanju pravosuđe. Vratićemo poverenje građana u organe pravosuđa“, navodi Radić.

Dodaje da evropske integracije koje su, kako navodi, uz pravnu državu jedan od stubova njihove programske politike moraju biti pospješene dostizanjem evropskih standarda u svim segmentima društvenog sistema, a naročito u oblasti pravosuđa.

„Crna Gora ne smije izaći iz uloge lidera u EU integracijama, što je usljed blokade Ustavnog suda zbog nedostajućeg sudijskog kadra bio slučaj u prethodnom periodu kada je u pitanje bio doveden pregovarački proces. Pretpristupni pregovori se moraju trasirati ispunjavanjem uslova koje od Crne Gore traže države članice EU i njene institucije“, zaključila je Radić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.