Ukrajinska vojska bombardovala hidroelekranu Kahovka

0

Gornji dio Kahovske hidroelektrane uništen je u granatiranju koje su izvele Oružane snage Ukrajine, dok sama brana hidroelektrane neoštećena, kazao je načelnik uprave Novokahovskog gradskog okruga Vladimir Leontjev.

Prema njegovim riječima, nivo vode se, nakon što je gornji dio srušen, podigao na pet metara, nekoliko ostrva nizvodno je već potpuno poplavljeno, a na licu mjesta se nalaze hitne službe.

Evakuacija stanovnika iz grada nije potrebna, iako će možda biti neophodna u naseljima nizvodno od hidroelektrane, dodao je Leontjev i naglasio da ukrajinske snage nastavljaju da granatiraju Novu Kahovku.

Dopisnik agencije „RIA Novosti“ koji se nalazi u gradu je potvrdio da ukrajinska vojska nastavlja da granatira Novu Kahovku kao i da nivo vode nastavlja da raste u naseljima Dnjeprjan i Korsunka.

„U centru grada se čuju eksplozije. Granatiranje i dalje traje“, rekao je.

Oštećenje na hidroelektrani će, prema riječima Vladimira Leontjeva, da dovede do problema u snabdijevanju Krima vodom.

I Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je upoznata sa štetom koju je hidroelektrana pretrpela, stručnjaci agencije koji se nalaze u nuklearnoj elektrani u Zaporošju prate situaciju, saopštila je organizacija i dodala da za sada nema prijetnje po bezbjednost nuklearke.

U priobalnim područjima Dnjepra situacija je pod kontrolom, nema opasnosti po život ljudi, Ministarstvo za vanredne situacije kontroliše nivo vode u rijeci, rekao je upravnik vlade Hersonske oblasti Andrej Aleksejenko.

„Ako bude potrebno, spremni smo da evakuišemo stanovnike priobalnih naselja, pripremljeni su autobusi. Molim građane da vjeruju samo zvaničnim informacijama“, napisao je Aleksejenko na Telegramu.

Međutim, ukrajinske vlasti su proglasile uzbunu i pozvale civilno stanovništvo sa područja desne obale Dnjepra koje može da budu poplavljeno na evakuaciju, prenosi Gardijan.

Stanovnici naselja iz ugroženih zona, djelova grada Hersona i ostrva Korabel su pozvani da isključe sve električne uređaje, ponesu samo ono najpotrebnije i prate uputstva vlasti.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski zakazao je hitan sastanak zbog oštećenja na brani, objavio je danas na Tviteru sekretar ukrajinskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Aleksij Danilov.

Kahovska hidroelektrana nalazi se pet kilometara od grada Nova Kahovka u Hersonskoj oblasti. Ruska vojska je preuzela kontrolu nad njom na samom početku Specijalne vojne operacije. Od tada, Oružane snage Ukrajine gotovo neprekidno granatiraju hidorlektranu i grad i Novu Kahovku.

Rusija je još u oktobru poslala pismo Savjetu bezbjednosti UN u kome ih poziva da spriječe rušenje brane elektrane, po kojoj Ukrajina ciljano nanosi udare.

(rt balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.