Mladen Mikijelj

Prijem tzv. Kosova za sada nije tačka u Komitetu ministara SE, ali to ne znači da ne može biti uvrštena kasnije

0

Postoji pritisak na Prištinu da se makar za korak pomjeri ka formiranju Zajednice srpskih opština, ukoliko želi da postane dio Savjeta Evrope, ali se to nikako ne može tumačiti kao stvarna želja Zapada da lažnoj državi stopira ulazak u ovu međunarodnu organizaciju. U diplomatskim krugovima se „šuška“ da su Francuzi i Italijani tražili da se odloži odluka o članstvu tzv. Kosova koja bi trebalo da se donese na Komitetu ministara 16. i 17. maja, dok režim tzv. premijera Aljbina Kurtija ne pokaže volju da formira ZSO.

U draftu dnevnog reda koji je objavljen kao najava sednice Komiteta ministara (koji je krajnja instanca za odluku o članstvu) prijem lažne države nije među tačkama. Izvor „Novosti“ blizak dešavanjima u SE ističe da to ne mora ništa da znači, jer se tačka može uvrstiti čak i na samoj sjednici, a može da čeka i mjesecima.

Pritisci na Prištinu postoje. Beograd je učinio sve da se srpski argumenti čuju. Među njima je i onaj o Zajednici srpskih opština koju je Priština trebalo da formira još 2013. kada je ZSO predviđena Briselskim sporazumom. Ako je nisu osnovali do sada kakva je garancija da će to učiniti posle članstva u SE, što im je kao „uslov“ postavila izvestiteljka Dora Bakojani. Ima još vremena do Komiteta ministara, videćemo kako će se stvari odvijati. Srbija čini sve da se tzv. Kosovo ne nađe na dnevnom redu – ističe naš sagovornik.

Da pritisak na Prištinu postoji jasno je i iz stavova ambasada Francuske i Njemačke na KiM. Ipak, ne insistira se na formiranju ZSO, već na slanju nacrta statuta pred tzv. ustavni sud. Francuzi su tako poručili da bi slanje nacrta obezbijedilo podršku za prijem u SE. Naveli su da je nacrt statuta koji je predložila Evropska unija najbolja osnova koja se nudi za osnivanje ZSO:

– Slanje nacrta statuta ZSO na ocjenu ustavnom sudu pominje se kao jedan od jasnih koraka koje Kosovo mora da preduzme kako bi obezbijedilo podršku u SE, ali je premijer Kurti izjavio da Kosovo nije prihvatilo taj plan. Slanje nacrta statuta na ojcenu Ustavnom sudu bio bi korak da se obezbijedi podrška članstvu Kosova u Savjetu Evrope i snažan signal posvećenosti Kosova da ide napred i da pokazuje posvećenost pravima manjina, koja su jedan od stubova SE. Statut EU za ZSO ima punu podršku zemalja koje podržavaju dijalog uz posredovanje EU. Taj dokument nudi do sada najbolju i jedinu osnovu za stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Iz Ambasade Njemačke u Prištini juče su savjetovali Vladi tzv. Kosova da ubijedi članice SE da zaslužuje prijem, preduzimajući konkretne korake ka stvaranju ZSO.

– Kvinta i drugi kontinuirano naglašavaju da očekuju da Kosovo preduzme opipljive korake za formiranje ZSO, kako bi ostvarilo potrebnu dvotrećinsku većinu u Komitetu ministara SE. Takav korak predstavljalo bi podnošenje predloga statuta ZSO Ustavnom sudu. Kako je ambasador rekao – Kosovo mora da uradi veliki posao. To se još nije dogodilo. Sada je na premijeru Kurtiju da ubijedi države članice preduzimanjem konkretnih koraka ka stvaranju ZSO, na koju se Kosovo obavezalo da će uspostaviti i koja je međunarodna obaveza – rečeno je u nemačkoj Ambasadi.

Inače, Priština je sve korake ka članstvu ka Savjetu Evrope preskočila lako i mimo pravila i dosadašnjih iskustava. Bakojanijeva je izvještaj napisala brzo, u njemu je navela da je Kurtijeva vlast vratila imovinu manastiru Visoki Dečani, i to osam godina posle odluke njihovog suda da zemlja pripada svetinji, i to je bilo dovoljno da preporuči člansto. Prije toga je govorila o još dva uslova – formiranje ZSO i da se eksproprijacija zemljišta na sjeveru KiM vrši po zakonu, ali je od njih odustala preko noći, i prebacila ih za period postmonitoringa, odnosno nakon što lažna država postane članica SE. Parlamentarna skupština SE je prihvatila njenu preporuku.

Treba im 31 glas

U Komitetu ministara lažnoj državi je za prijem potreban najmanje 31 glas, što je dvije trećine od 46 članica. Prema informacijama koje je ranije iznosio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, Priština ima između 29 i 33 glasa, što znači da se neke države lome. Ukoliko bi tzv. Kosovo bilo primljeno u SE, to bi bilo prvi put da stalni član postaje neko ko nema stolicu u Ujedinjenim nacijama i nije međunarodno priznata država.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.