Mladen Mikijelj

Alejnik: Savez Rusije i Bjelorusije izaziva zavist, Zapad želi da zabije klin u savezničke odnose

0

Savez Rusije i Bjelorusije izaziva zavist, Zapad želi da zabije klin u savezničke odnose, rekao je bjeloruski ministar spoljnih poslova Sergej Alejnik.

„Izgradili smo i nastavljamo da gradimo ovaj savez, i u tuzi i u radosti, kako se kaže. Naravno, polazimo od toga da je naš savez zaista jedinstven. On je multifunkcionalan, obuhvata praktično sve sektore privrede, humanitarne sfere. Naravno, kod nekih taj savez izaziva zavist“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, „neki pažljivo posmatraju savez, a neki direktno govore da bi želeli da zabiju klin u te odnose i strateški razbiju savjezničke odnose koji su izgrađeni između Bjelorusije i Rusije“.

On je precizirao da o tome jasno svjedoče javne izjave mnogih političara.

„Na primjer, vjerujem da ste čuli određene izjave bivšeg američkog savjetnika za nacionalnu bezbijednost, gospodina Boltona“, dodao je Alejnik.

Kako je rekao, Bjelorusija i Rusija su zabrinute zbog neprijateljske retorike i vojne aktivnosti Zapada. Minsk je u stanju da osigura svoju bezbijednost, dodao je ministar.

O sankcijama Zapada

U isto vrijeme, ministar je ocijenio da Zapad želi sankcijama da dovede Bjelorusiju u ekonomsku krizu. Međutim, Zapad ne uspijeva u tome, naglasio je on.

„Naravno da zapadne zemlje žele da iskoriste polugu sankcija kako bi usporile naš ekonomski razvoj, kako bi nas dovele u ekonomsku krizu. Ali, postali smo snažniji, ojačali smo. Takođe smo ojačali u našoj Uniji, Uniji Belorusije i Rusije, ojačali smo i u drugim integracionim udruženjima“, izjavio je šef bjeloruske diplomatije.

S tim u vezi, dodao je da generalni sekretar UN Antonio Gutereš jasno ocjenjuje nezakonitost i kontraproduktivnost sankcija protiv Minska, sankcija, posebno u pogledu prehrambenih proizvoda, ali da UN nisu sposobne da utiču na njihove inicijatore.

Prema riječima bjeloruskog ministra, Gutereš je „svjestan da ta ograničenja pogoršavaju situaciju sa prehrambenom sigurnošću u svijetu i dovode do daljeg gladovanja u mnogim djelovima naše planete“.

Alejnik je upozorio da će Bjelorusija odgovoriti na uvođenje ograničenja na uvoz bjeloruskih poljoprivrednih proizvoda. Kako je rekao, Minsk je već donio odluke o embargu na određeni broj prehrambenih i industrijskih dobara sa Zapada.

„Želio bih da istaknem potpuno nehumanu prirodu ovih odluka zapadnih zemalja, jer gađaju humanitarnu korpu sa robom, koja je svih vjekova i u svim i vremenima bila van okvira bilo kakvih sankcija“, napomenuo je on, dodajući da su „danas naši zapadni partneri prešli ovu granicu“.

(sputnik)

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.