Prerano je otvarati Crnu Goru Rusima

0

piše: Sergej Konovalov

Situacija oko obnavljanja avio-saobraćaja između Rusije i stranih zemalja i dalje je neizvjesna. Operativni štab takve odluke donosi po tačkama. Glavna stvar na koju se vlasti orijentišu je poboljšanje situacije sa koronavirusom na mjestima na kojima će avio-saobraćaj biti ponovno uspostavljen. Letovi za neke zemlje koje su i dalje zatvorene za Ruse već imaju izdane dozvole, ali još uvijek nije moguće letjeti.

Koliko god željeli da se “vazdušna kapija” otvori što prije, makar prema turističkim odredištima, teška epidemiološka situacija koja traje u mnogim zemljama čini ishitrene odluke neprihvatljivima. Kao primjer tako složenog problema može se navesti omiljena među Rusima Crna Gora. Mnogi građani sada na društvenim mrežama i na turističkim forumima aktivno raspravljaju o mogućnosti dolaska u ovu zemlju, čiji je avio-saobraćaj zatvoren. Međutim, objektivno razmišljajući, još nije vrijeme, za sada treba odustati od ovakvih pokušaja.

Situacija sa koronavirusom u Crnoj Gori ne može se drugačije opisati nego kao katastrofalna. U zemlji je oboljelo 78 hiljada ljudi, uprkos činjenici da cjelokupno stanovništvo broji nešto više od 620 hiljada. Drugim riječima, obolio je skoro svaki deseti. Ovo je jedna od najgorih stopa na svijetu. Po broju slučajeva na milion stanovnika – 122,3 hiljade – Crna Gora je na trećem mjestu na planeti.

Epidemiološka situacija je izvan kontrole. Broj žrtava koronavirusa premašio je 1.000 ljudi, od čega ih je više od 200 bilo samo u februaru. Crnogorski mitropolit Amfilohije umro je od virusa, zaraženo je mnogo sveštenika. U zemlji nedostaje ljekara, bolničkih kreveta i opreme. Produžen je lockdown, zatvoreni su ugostiteljski objekti, trgovački centri, neprehrambene prodavnice, zabranjeni su izleti, na snazi je policijski čas i ograničenja unutrašnjeg kretanja (na primjer, u februaru su zatvorene turističke destinacije Budva i Tivat, gdje nivo infekcije probija granice). Situacija je toliko teška i ne pokazuje tendenciju poboljšanja da je i vojska uključena u sanitarne mjere.

Zbog teške ekonomske situacije, zemlja neće moći da priušti kupovinu dovoljnih količina vakcine protiv koronavirusa. Evropska unija prije svega želi da obezbijedi vakcine za države članice, a kandidati za pristupanje, uključujući Crnu Goru, snabdijevaće će se po principu ostataka. Do sada su u zemlju uvezene male količine ruskih i kineskih vakcina sa velikim zakašnjenjem u poređenju sa prvobitnim planovima.

Treba dodati da ekonomske poteškoće i politička previranja prirodno uzrokuju porast kriminala posljednjih godina. Vlasti, strahujući od oštećenja slike “Jadranskog bisera”, pokušavaju o tome ćutati. Ali, problemi sa uličnim kriminalom muče zemlju već nekoliko godina: kako je Guardian napisao, “nije prolazila ni nedelja dana bez vijesti o pucnjavi ili bombi podmetnutoj u automobil negdje u zemlji.” Nisu od ovoga zaštićeni ni ruski vlasnici nekretnina u Crnoj Gori. Vijesti o kriminalu takođe utiču na gornji ešalon. Naprimjer, poznati su nedavni slučajevi prijetnji političaru Dritanu Abazoviću, trenutnom vice-premijeru za pitanje bezbjednosti: moguće da je izvor tih prijetnji crnogorska narko-mafija, usko povezana s kosovskim narko-bosovima, poput Nasera Keljmendija.

Trenutno crnogorske vlasti svim snagama pokušavaju spasiti ljetnju sezonu 2021. godine. Ulazak u zemlju nije ograničen za građane većine zemalja, uključujući Rusiju, nisu potrebne ni potvrde o negativnom testu na koronavirus. Ali nije isključeno da će se restriktivne mjere pooštriti do potpunog zatvaranja granica. Obnavljanje avio-saobraćaja sa Crnom Gorom u takvim uslovima trenutno nije svrhishodno – zemlja može postati novo leglo zaraze i zamka za ruske turiste. Ne treba rizikovati, već sačekati značajno poboljšanje situacije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.