Preminuo najveći kritičar Putina: Aleksej Navaljni umro u zatvoru

0
Ruski opozicionar Aleksej Navaljni preminuo je danas u popravnom zatvoru br. 3 u Jamalo-Neneckom autonomnom okrugu – saopštila je regionalna uprava Federalne službe za izvršenje kazni.
„Dana 16. februara 2024. godine, u popravnoj koloniji broj 3, osuđenik A. A. Navaljni se nakon šetnje osjećao loše i skoro odmah izgubio svijest“, navedeno je u saopštenju na sajtu zatvorske ustanove, prenio je Tanjug.
„Odmah nakon toga stigli su medicinski radnici ustanove, a bila je pozvana i ekipa hitne pomoći“, navodi Sputnjik.
“Urađene su sve neophodne reanimacije, ali nisu dale pozitivne rezultate. Ljekari Hitne pomoći su konstatovali smrt osuđenog. Uzroci smrti se utvrđuju”, navodi se u saopštenju Federalne službe za izvršenje krivičnih sankcija.

Bio smješten u zatvoru u arktičkom krugu

Navaljni, kojem je bilo 47 godina, bio je poznat kao oštar kritičar Kremlja.

U decembru prošle godine, Navaljni je premješten u zatvor u arktičku regiju na sjeveru Rusije, oko 70 kilometara sjeverno od arktičkog kruga.

Bivši advokat i žestoki kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina osuđen je u augustu na dodatnih 19 godina zatvora, pored 11,5 godina koje je već služio.

Izrečenu tridesetogodišnju zatvorsku kaznu zbog optužbi za ekstremizam i prevaru nazvao je političkom odmazdom za vođenje antikremljske opozicije 2010-ih, piše The Guardian.

Bivši nacionalistički političar, Navaljni je pomogao pokretanje protesta 2011. i 2012. u Rusiji vodeći kampanju protiv izborne prevare i korupcije u vladi, istražujući Putinov najuži krug i dijeleći nalaze u video snimcima koji su privukli stotine miliona pregleda.

Vrhunac političke karijere doživio je 2013. godine, kada je osvojio 27 posto glasova u borbi za gradonačelnika Moskve.

Navaljni se 2021. godine dobrovoljno vratio u Rusiju iz Njemačke, gdje je bio na liječenju zbog trovanja nervnim otrovom, za koje je osumnjičen Kremlj, koji to negira.

(Al Jazeera, agencije)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.