Vučević: Novi izbori u Beogradu ako ne bude većine u skupštini

0

Predsjednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević rekao je da su šanse pola-pola da se formira vlast u Beogradu i dodao da će se, ako ne bude većine 19. februara, ići na nove izbore.

„Neće ni to biti tragedija. Šta je izvesnije možda u tom trenutku? Kada vam kažem da je pola-pola, ali ne mislim kladioničarski, nego prosto taj politički proces. Ima razgovora, ima nekih informacija, poruka i ovakvih i onakvih. Mi smo spremni kao SNS da sa socijalistima i eventualno još jednom odborničkom grupom napravimo većinu. Ako nema te želje, ako oni misle da ne treba da se formira većina, ako ne žele da budu dio većine, idemo na izbore“, naveo je Vučević na TV Prva.

On je istakao da misli da to odlaganje nije dobro za Beograd zato što će biti novih par mjeseci sa privremenim organom i možda sa „gubitkom nekog ritma koji bi glavni grad morao da ima, prije svega po pitanju ekonomije i očekivanja građana“.

„Što se tiče SNS, niko ne može da nas ucjenjuje.Neko pokušava, ali niko ne može da nas ucjenjuje. Takođe, nisam siguran da svi dobro procjenjuju kako će proći na novim izborima“, rekao je Vučević.

On je dodao da neće biti formiranja Skupštine grada „po svaku cijenu“, već da će ili biti političkog dogovora, legalnog i legitimnog, ili „nema većine i ide se na nove izbore“.

Na pitanje da li vidi sebe na mjestu premijera u novoj vladi, Vučević je kazao da on vidi prije svega Srbiju kao slobodnu državu i da je tu ako može da pomogne u toj politici.

„Ako ne mogu da doprinesem, opet ću da navijam i da nešto radim da bi Srbija bila slobodna i nezavisna država. Ne mislim da je najvažnija neka formalna pozicija. Svestan sam i svog znanja i neznanja, kao i svoje energije ili manjka energije, i ne zanosim se u smislu da mogu sve da radim, jer ne znam sve da radim, ali neke stvari koje mogu pomoći i ako se procijeni da sam koristan, tu sam“, rekao je Vučević i istakao da je veoma ponosan na to što je ministar odbrane i potpredsjednik Vlade, jer tu ima mnogo posla.

Kurti stvara nemoguće uslove za opstanak Srba na KiM

Komentarišući situaciju na Kosovu i Metohiji, Vučević je rekao da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti stvara nemoguće uslove za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji i da je Kurtijeva agenda da Srbi ne mogu da opstanu na KiM.

Vučević je ocijenio da je na KiM vrlo teška situacija i dodao da je zabluda da je Kurti suspendovao odluku o zabrani dinara.

„Kurti je čak rekao nešto što zvuči kao ruganje – nisam zabranio dinar, samo ne smijete ništa da kupujete, ne smete ga koristiti. Vrlo je kreativan u tom teroru koji sprovodi nad Srbima. On stvara nemoguće uslove za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji“, istakao je Vučević.

Naveo je naveo da je Kurtijeva agenda da Srbi ne mogu da opstanu na Kosovu i Metohiji.

Pitanje vojnog roka nije vezano za KiM, već za odbranu i zaštitu Srbije

Vučević je poručio da pitanje ponovnog uvođenja obaveznog vojnog roka u Srbiji nije vezano za Kosovo i Metohiju, već za odbranu i zaštitu države.

„Što se tiče pitanja vojnog roka, ono uopšte nije vezano za pitanje KiM ili nije direktno vezano za pitanje KiM. Nije se neko odlučio da ide u rat, pa mu sada treba dodatna vojska. Mi moramo da razumijemo šta je ono što nas čeka u budućem vremenu i činjenicu da mi svake godine gubimo 60 hiljada ljudi koji su bili u rezervnom sastavu Vojske Srbije zato što ispunjavaju godine života kada izlaze iz evidencije, dešavaju se smrtni slučajevi, sve ono što život donosi, a dobijamo 1.500 novih vojnika koji se javljaju na dobrovoljnom služenju vojnog roka“, rekao je Vučević.

Kako je ocijenio, takva situcija ne može da se izdrži i dodao da, kada pričamo o vojsci, ne govorimo samo o ratovima, već pre svega o odbrani i zaštiti države.

„Da nas niko ne maltretira, ne ponižava, da nam ne oduzimaju nešto novo. I da nam ne spremaju neke nove smicalice. Da li je onda sigurno da će Srbija ponovno uvesti vojni rok? Ja se nadam da hoće. Ja živim za to, borim se politički, navijam u smislu promocije i objašnjavanja“, istakao je Vučević.

Ministar odbrane je rekao da očekuje da će konačna odluka o tome biti donijeta do kraja ove godine, zato što treba sačekati, kako kaže, konstituisanje Narodne skupštine i nove vlade.

Prema njegovim riječima, do 1. maja se očekuje potpuna formulacija, odnosno predlog koji će biti dostavljen predsjedniku i njegovom vojnom kabinetu.

„Mi treba, kao Ministarstvo odbrane, da dobijemo jedan period da pripremimo sve, regrutacione centre, zdravstvene ustanove, da te mladiće pregledamo, da se zdravstveni pregledi izvrše. Koliko za to treba vremena? Mi ćemo sigurno tražiti od šest do 12 mjeseci da pripremimo sve ono što je neophodno da bi mlada vojska, kada dođe, ako takva bude odluka, imala najbolje moguće uslove“, dodao je Vučević.

On je ocijenio da je uvođenje obaveznog vojnog roka dobro za zdravlje nacije, jer će se mladići koji prođu obuku osećati korisnije i zadovoljnije, a njihove porodice biti ponosnije. Takođe, kako je naveo, time se sprema i država da reaguje na različite situacije, poput elementarnih nepogoda.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.