Poslanici glasali: Zakoni o opštini Zeta su u skladu sa Ustavom

2

Skupština je danas većinom glasova odlučila da postoji saglasnost „zetskih zakona“ sa Ustavom i pravnim sistemom.

Za su glasala 42 poslanika, protiv 35 i uzdržan jedan.

Zakonodavni odbor prethodno je dao negativno mišljenje na ove zakone kada je u pitanju njihova usklađenost za Ustavom i pravnim sistemom, zbog čega je predsjednica Skupštine Danijela Đurović predložila izjašnjavanje na plenumu o postojanju saglasnosti „zetskih zakona“ sa Ustavom i pravnim sistemom.

Izvjestilac Zakonodavnog odbora Momo Koprivica (Demokrate) rekao je da je odlukom Odnora poslata jasna poruka da je odabrani put za osamostaljenju Zete u suprotnosti sa Ustavom, iako je gotovo jednoglasno podržana ideja o samostalnosti Zete kao opštine.

„Nije red da Zeta kao oblast, koja ima svoju kulturu i tradiciju, na tom prostoru je bila i kičma srednjovjekovne države Crne Gore ne dobije samostalnost bude u skladu sa Ustavom i pravnim“, kazao je.

Podsjetio je da se u momentu kada se odlučuje o osamostaljivanju Zete, već su raspisani izbori za Glavni grad.

„U sred sprovođenja izbornih radnji, dolazi do promjene teritorije Glavnog grada i promjene biračkog tijela…Ovdje je u igri izborni inženjering“, rekao je Koprivica.

Skupština je većinom glasova odlučila i da je u skladu sa Ustavom Predlog odluke o otvaranju parlamentarne istrage i formiranju Anketnog odbora povodom događaja na Cetinju 4. i 5. septembra 2021. godine.

Zakonodavni odbor je dao negativno mišljenje I na taj predlog. Za su glasala 43 za, 35 protiv I jedan uzdržan.

Poslanik Marko Milačić (Prava Crna Gora) pitao je predsjednicu Skupštine zašto je bila uzdržana prilikom glasanja po sve tri tačke kada je pitanje bilo vrlo jednostavno – da li je nešto u skladu sa Ustavom ili ne.

Đurović je odgovorila da je odlučila da na ovaj način glasa, napominjući da niti je predlagač niti član Zakonodavnog odbora.

Prvenstveno je predsjednica Skupštine Danijela Đurović predložila da Plenum započne sa radom minutom ćutanja za ubijene na Cetinju.

Podsjećamo, prije 4 dana je došlo do nezapamćene tragedije na Cetinju kada je Vuk Borilović ubio 10 svojih sugrađana, nakon čega ga je, po pisanju medija, ranila policija, a ubio sugrađanin Neno Kaluđerović.

Poslanici Skupštine Crne Gore, na vanrednom zasijedanju, trebalo da glasaju o četiri predložena kandidata za članove Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, ali i da odlučuju o predlogu da Zeta dobije status opštine.

DF traži da izbor članova Sudskog savjeta bude odgođen

Šef poslaničkog kluba DF-a Slaven Radunović kazao je, na početku sjednice, da nema potrebe da se o bilo čemu izjašnjavaju jer je, kako kaže, sjednica Skupštine zakazana mimo procedure.

Radunović je kazao da je za tačnu dnevnog reda o izboru Sudskog savjeta jedino nadležan skupštinski odbor, a predložila ga je grupa poslanika.

Zbog toga je kazao da sjednicu treba otkazati.

„Da li ste vi spremni da opet kršite procedure izgleda da jeste“, kazao je Radunović, komentarišući tačku dnevnog reda koja se odnosi na izbor članova Sudskog savjeta.

Đurović: Ne vidim problem

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović kazala je da je Odbor za politički sistem čine poslanici jednako, kao i u parlamentu.

„Odluka koju je Odbor donio 30. jula i koji je uputio Skupštini predsatvlja materijal koji je u proceduri i ne vidim problem u smislu neurednosti zahtjeva predlagača za vanredno zasijedanje Skupštine“, rekla je Đurović.

Da je procedura prekršena, kazala je i poslanica PzP-a Branka Bošnjak. Ona je navela da će glasati za Sudski savjet, ali se boji da će legitimitet tog imenovanja biti osporen.

Da se radi o brutalnom krešenju poslovnika i zakona kazao je poslanik DF-a Predrag Bulatović.

„Jedino je validno da se ova sjednica otkaže“, naveo je Bulatović i dodao da neće glasati za članove Sudskog savjeta.

„Apelujem da vi uradite jedino što je zakonito“, naveo je Bulatović.

Đurović je ponovila, da poslovnik nije prekršen, jer su kako kaže sjednicu tražili poslanici i koji su predložili dnevni red.

Na kraju je Skupština sa 44 glasa protiv ustanovila da u zakazivanju sjednice Skupštine nije prekršen Poslovnik. Za je bio 31 poslanik, a jedna uzdržan.

2 Comments
  1. LOPOVI komentariše

    IMA LI KRAJA OVOM CIRKUSU. VAMA JE FINO, PA VAS BAŠ BRIGA ZA NAROD CRNI

  2. Hana komentariše

    PAD VLADE ovo jedino moze rijesit sto ova banda radi,kako borba rece nece se ovaj zakon glasat,skrajnuli su ga,poverljive informacije,izgleda su samo zecane sa ulica skrajnuli…….aj se jos malo pljujte dako vam jos neko povjeruje

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.