Šojgu: Rusija nema potrebe da u Ukrajini koristi nuklearno oružje, njegova glavna svrha je da odvrati nuklearni napad

0

„Sa vojne tačke gledišta, nema potrebe da se u Ukrajini koristi nuklearno oružje za postizanje postavljenih ciljeva. Glavna svrha ruskog nuklearnog oružja je da odvrati nuklearni napad“, rekao je Sergej Šojgu tokom govora na međunarodnoj bezbjednosnoj konferenciji u Moskvi.

„Mediji šire spekulacije o navodnoj upotrebi ruskog taktičkog nuklearnog oružja tokom specijalne vojne operacije ili o spremnosti da se upotrebi hemijsko oružje. Svi ovi informacioni napadi su apsolutne laži“, rekao je on.

Šojgu je tvrdio i da SAD i Britanija planiraju ukrajinske vojne operacije, a da je NATO više puta povećao broj svojih snaga u istočnoj i centralnoj Evropi.

Govoreći o Novom START ugovoru za kontrolu američkog i ruskog nuklearnog naoružanja, Šojgu je rekao da su razgovori o produženju sporazuma „dvosmjerna ulica” i da je situacija oko njega „teška”.

„Teška situacija se razvija i u vezi sa Ugovorom o ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja. Sporazum je na snazi do 2026. godine“, dodao je Šojgu.

„Na ruskoj strani obaveze su ispunjene, deklarisani nivoi nosača i bojevih glava se održavaju u utvrđenim granicama“, rekao je.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.