Počela zvanična posjeta predsjednika SAD Bajdena Francuskoj

0

Predsjednik Francuske Emanuel Makron zajedno sa suprugom Brižiti dočekao je pred Trijumfalnom kapijom u Parizu predsjednika SAD Džozefa Bajdena i njegovu suprugu Džil na početku zvanične posjete američkog predsjednika.

Dva predsjednika su položila vijence i zapalila plamen na spomeniku Neznanom vojniku i zatim se odvezli avenijom Šanzelize uz pratnju francuske nacionalne garde.

Sve je urađeno sa obje strane da se dobro pokaže da su dvije zemlje bliskije nego što su ikad bile, rekao je u petak portparol Bijele kuće Džon Kirbi.

Bajden koji je u Francuskoj od srijede gdje je učestvovao u četvrtak i petak na proslavi 80. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji u Drugom svjetskom ratu 6. juna 1944. godine.

Posjeta će se nastaviti radnim ručkom i biće završena gala večerom.

Vašington je obećao najave o pomorskoj bezbjednosti u zoni Azije i Pacifika. Takođe će se govoriti o partnerstvu u borbi protiv klimatskih promjena.

Bajden i Makron razgovaraće i o velikim međunarodnim temama o čemu su uglavnom saglasni mada im politike nijesu sasvim iste.

SAD u sukobu u Pojasu Gaze pružaju čvrstu podršku izraelskoj ofanzivi u pojasu Gaze, dok se Francuska distancira od načina na koji izraelska vojska vodi operacije.

Oko Ukrajine dvije države saveznice u NATO-u obećavaju da će pomoći Kijevu da se dalje suprotstavlja ruskoj invaziji, ali Vašington se čuva od praćenja svih izjava francuskog predsjednika, od kojih je najnovina o mogućem slanju vojnih instruktora na ukrajinsko tle.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.