Makron: Samit u Švajcarskoj bi mogao da stvori osnovu za rješavanje ukrajinskog sukoba

0

Samit u Švajcarskoj mogao bi da stvori osnovu za rješavanje ukrajinskog sukoba, rekao je francuski predsjednik Emanuel Makron.

Mogli bismo da postignemo dogovor oko osnovnih elemenata održivog mira – oko nuklearnog pitanja, bezbjednosti civilne infrastrukture i prehrambene bezbjednosti. Moramo pokrenuti inicijalnu stratešku diskusiju – rekao je on na pres konferenciji sa Vladimirom Zelenskim.

Švajcarska će 15-16. juna biti domaćin mirovne konferencije o Ukrajini, koja će biti održana u blizini grada Lucerna. Rusija neće biti prisutna na događaju. Portparol ambasade Rusije u Bernu Vladimir Hohlov ranije je rekao za Sputnjik da Švajcarska nije poslala Rusiji poziv za učešće na samitu o Ukrajini, ali da Moskva u svakom slučaju neće učestvovati.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske, na mirovnu konferenciju će biti pozvano oko 120 zemalja na nivou lidera država i vlada.

Moskva je ranije više puta isticala da je spremna za pregovore, ali da je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou. Zapad stalno poziva Rusiju na pregovore za koje Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.