Delegacija državnog arhiva sa Cetinja na proslavi 75 godina arhiva Albanije

0

Delegacija Državnog arhiva Crne Gore, na čelu sa direktorom Danilom Mrvaljevićem, prisustvovala je sinoć centralnoj proslavi obilježavanja 75 godina Državnog arhiva Albanije u Tirani.

Na svečanosti su govorili generalni direktor Arhiva Albanije, dr Ardit Bido, predsjednica Skupštine Republike Albanije, Lindita Nikola i predsjednik Albanije, NJ.E. Bajram Begaj, a proslavi su, pored zaposlenih u Arhivu i gostiju iz Albanije, prisustvale brojne delegacije državnih arhiva iz regiona, jugoistočne Evrope i šire.

U okviru programa obilježavanja jubileja 75 godina ovog Arhiva, generalni direktor Državnog arhiva Albanije, dr Ardit Bido upriličio je prijem za delegaciju Državnog arhiva Crne Gore.

Gospodin Bido je poželio dobrodošlicu i izrazio veliko zadovoljstvo što je delegacija Državnog arhiva Crne Gore u Tirani i što će prisustvovati programu i svečanostima povodom obilježavanja 75 godina Arhiva Albanije.

Direktor Mrvaljević se zahvalio na pozivu, čestitao domaćinima ovaj značajan jubilej i poželio im još mnogo uspješnih decenija u budućnosti.

Na sastanku je razgovarano o obnavljanju saradnje između Arhiva Crne Gore i Albanije u narednom periodu i konkretnim zajedničkim aktivnostima.

Prvog dana programa održan je otvoreni forum direktora arhiva na kojem su, pored predstavnika Arhiva Albanije i Crne Gore, učestvovali direktori Arhiva i drugih srodnih institucija i organizacija iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Egipta, Mađarske, Italije, Izraela, Kosova, Moldavije, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Turske, Ukrajine i EU.

„Radujemo se susretu sa kolegom Bidom i našim albanskim prijateljima, a ovi dani u Tirani biće, siguran sam, i sjajna prilika za uspostavljanje novih kontakata između brojnih ovdje prisutnih delegacija, za jačanje starih i izgradnju novih partnerstava, razmjenu iskustava i generalno povezivanje i unaprjeđenje saradnje između arhivskih institucija država Balkana, jugoistočne Evrope i šire.“ – kazao je, pored ostaloga, direktor Državnog arhiva, Danilo Mrvaljević.

Delegaciju Državnog arhiva Crne Gore, pored direktora Mrvaljevića, činili su pomoćnici direktora Dragoslav Bojović i Željko Miranović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.